Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Osaajat miettivät, uskaltaako Suomeen rakentaa perheen elämän" – Moni ulkomaalainen empii nyt Tampereenkin turvallisuutta työpaikkana Ukrainan sodan takia

Näkökulma: Moni kansainvälinen osaaja empii nyt Tampereenkin turvallisuutta työpaikkana Ukrainan sodan takia.

Ukrainan sota vaikeuttaa kansainvälisten osaajien houkuttelua myös Tampereelle.

Tampereen kaupungin kansainvälisen osaamisen palveluiden johtajan Mari Tavernen mukaan sota ja sijainti Venäjän naapurissa vaikuttavat väistämättä kuvaan Suomesta.

– Jos investoijat miettivät tällä hetkellä, kannattaako Suomeen investoida, niin osaajat miettivät, uskaltaako Suomeen rakentaa perheen elämän. On hieno juttu, että Suomi on taas todettu maailman onnellisimmaksi maaksi, mutta tällä hetkellä turvallisuusympäristö ei houkuttele.

Tavernen mukaan vaikutus huomattu välittömästi. Tampereellakin on törmätty rekrytointitilanteisiin, joissa yksittäiset kansainväliset työntekijät ovat kieltäytyneet tulemasta Suomeen turvallisuuteen liittyvien pelkojen takia.

– Kun katsoo kauempaa, kuten esimerkiksi Australiasta, Yhdysvalloista tai vaikkapa Filippiineiltä, niin geopoliittinen asema näyttää vielä enemmän erilaiselta. Sieltä katsottuna Euroopassa on käynnissä sota.

Osaajat miettivät, uskaltaako Suomeen rakentaa perheen elämän.

Muutos on suuri, sillä Suomen valtti osaajien houkuttelussa on ollut se, että maa on nähty vakaana ja turvallisena. Tavernen mukaan empijöiden päätä kannattaa yrittää kääntää sillä, että vanhat vahvuudet eivät ole kadonneet mihinkään.

– Suomi on edelleenkin vakaa ja turvallinen maa. Suomalaiseen yhteiskuntaan on helppo tulla ja täällä on hyvä koulutusjärjestelmä. Harvassa maassa tulijat autetaan alkuun näin henkilökohtaisilla palveluilla.

Taverne nostaa esimerkiksi viime vuonna avatun International House Tampereen, jossa kansainvälisten osaajien palvelut on keskitetty saman katon alle.

Oma lukunsa ovat venäläiset työntekijät, joiden tuloon sodalla on loppujen lopuksi suurin vaikutus. Maastamuutto Venäjältä muuttuu byrokratialtaan vähintäänkin monimutkaisemmaksi ja lähtijät pohtivat, onko takaisin enää edes paluuta.

Tavernen mukaan tilanne on tällä hetkellä monisyinen, sillä samalla kun Suomella saattaa olla edessä kansainvälisen työvoiman tulon väheneminen, maahan suuntaa voimakas maahanmuutto Ukrainasta. Miljoonista Ukrainasta lähteneistä arviolta kymmenet tuhannet päätyvät Suomeen.

– Haasteena on se, että laajamittainen maahanmuutto työllistää niin paljon, että se viivästyttää viranomaisprosesseja myös työperäisesti muuttavilta, muistuttaa Taverne.

Myös Ukrainasta tulevien pakolaisten osaamista kartoitetaan. Tilapäisen suojelun direktiivin perusteella Suomessa olevilla on oikeus työntekoon.

– Ukrainalaisia osaajia ohjataan hakeutumaan työnhakijoiksi TE-palveluihin ja heille järjestetään myös erilaisia info- ja rekrytointitilaisuuksia.

Viime viikon lopun arvion mukaan Tampereelle on tullut noin 800 Ukrainan-pakolaista.