Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdotus: Suomen poikien peruskoulumenestys pitää palauttaa – Ovaska: "Sukupuolten välillä on eroja"

Keskustan opettajataustaiset kansanedustajat Jouni Ovaska, Pasi Kivisaari ja Mikko Kinnunen ovat ottaneet sydämenasiakseen poikien pärjäämisen peruskoulussa. Kolmikko kokoontui Suomen pojat -työryhmän alle pohtimaan ratkaisuja poikien perustaitojen ja koulumenestyksen parantamiseen.

Luokanopettajana toiminut kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen Jouni Ovaska muistuttaa tutkimustuloksista.

– Tutkimusten mukaan on kiistatonta, että pojat menestyvät koulussa tyttöjä heikommin. Ongelmista pitää pystyä puhumaan niiden oikeilla nimillä ja nostamaan rehellisesti esille myös se, että sukupuolten välillä on eroja. Meidän pitää myös palauttaa mieliin, miten tärkeää oppilaalle on oma kotiluokka, oma pulpetti ja oma reviiri, Ovaska toteaa.

Pitkän uran peruskoulun rehtorina tehnyt Kivisaari vaatii yhtenäistä ja riittävää pienryhmäopetusta.

– Monien poikien kohdalla, jotka kipuilevat käytös- tai opillisten haasteiden edessä, pienryhmäopetus mahdollistaa tehokkaamman auttamisen. Pienryhmäopetuksen järjestämisessä on myös valtavasti kuntakohtaisia eroja. Tähän on puututtava, jotta tilanne saadaan paremmalle tolalle koko maassa.

Kansanopiston rehtorina 23 vuotta toiminut Kinnunen painottaa itsetunnon ja käytännön tekemisen merkitystä.

– Poikien kanssa tarvitaan toiminnallisia menetelmiä ja poikia kiinnostavia sisältöjä ja oppiaineita, tekemällä oppimista. Pojat tarvitsevat selkeitä raameja ja samalla sopivasti joustavuutta vähän pienemmissä asioissa. Pikkuasioissa nipottaminen ei tahdo toimia poikien kanssa. Kun tulee töppejä, asiat selvitetään ja lähdetään puhtaalta pöydältä eteenpäin. Kannustus ja onnistumisen kokemukset vahvistavat poikien itsetuntoa niin, että se pikkupoika, joka lähtee eskariin silmät loistaen, myös päättää koulunsa silmät loistaen, Kinnunen kertoo.