Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutuuskirja, joka opettaa leikkimään uudella tavalla

Tässä kuussa ilmestyy varhaiskasvattajille tarkoitettu kirja Playful Learning in Early Childhood Education in Finland. (Otava 2022). Se on suunnattu kaikille niille, jotka työskentelevät alle 7-vuotiaiden lasten kanssa ja jotka tekevät työtä lasten parissa eri puolilla maailmaa. Siksi kirja on tehty englanniksi. Yksi kirjan kirjoittajista on kasvatustieteen maisteri Laura Taittonen, joka työskentelee päiväkodissa Tampereella.

Kirja on työkalu varhaiskasvattajien kouluttamisessa kansainvälisesti. Suomessa kirja palvelee erityisesti alan opiskelijoita, joiden äidinkieli ei ole suomi.

Kirja ei kuitenkaan ole vain ammattilaisille. Teoksen tarjoamat monipuoliset leikit tarjoavat lasten vanhemmille ja isovanhemmille leikki-ideoita lasten ja lastenlasten kanssa toimimiseen.

Kirjassa on kolme osaa.

Ensimmäisessä osassa käydään läpi suomalaisen varhaiskasvatuksen perusperiaatteet. Osassa esitellään suomalaista varhaiskasvatusta ohjaavia asiakirjoja, kuten lainsäädäntöä ja opetussuunnitelmia. Lisäksi luvussa käsitellään suomalaisen varhaiskasvatuksen pedagogiikan ja käytännön toteutuksen periaatteita.

Toisessa osassa tutustutaan varhaiskasvatuksen sisältöihin oppimisalueiden kautta. Lisäksi tässä luvussa kuvataan alle 3-vuotiaiden lasten pedagogiikkaa.

Viimeisessä osassa esitellään 116 leikkiä, jotka ovat yhteydessä kirjan teoreettiseen osuuteen.

Kirjan kirjoittajat edustavat laajaa varhaiskasvatuksen teoreettista ja käytännön asiantuntijuutta Suomessa. Heitä yhdistää muun muassa leikin ja leikillisyyden arvostus lasten elämässä sekä intohimo kehittää varhaiskasvatusta lasten parhaaksi.

Kasvatustieteen tohtori Pirkko Karvonen on tehnyt uransa Jyväskylän yliopistossa tutkijana ja opettajana erikoistuen lasten liikuntakasvatukseen ja lukemistietoisuuden kehittämiseen. Hän on 1980-luvun alussa lanseeraamansa vauvauinnin äiti. Lisäksi hän on tehnyt lukuisia käsikirjoituksia lasten kielellisestä ja matemaattisesta oppimisesta liikkeen kautta. Näistä on syntynyt 20 kirjaa varhaiskasvattajien käyttöön.

Kasvatustieteen tohtori Tuulikki Ukkonen-Mikkola työskentelee lehtorina Jyväskylän yliopistossa. Hänellä on laajat kansalliset ja kansainväliset varhaiskasvatuksen koulutukseen ja tutkimukseen liittyvät verkostot.

Jyväskylän yliopiston yliopistotutkija Kristóf Fenyvesi on niin ikään tehnyt kansainvälistä uraa alalla. Hänen erikoisalaansa tutkijana on matematiikan ja taiteen yhteys oppimiseen.

Muista kirjoittajista Milla Salonen toimii varhaiskasvatuksen kehittäjäopettajana Vantaalla, kun taas Päivi Erkkilä, Elina Laine ja Susan Helldén-Paavola työskentelevät varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettajina Jyväskylässä Kukkumäen päiväkodissa.