”Nyt ei tarvitse elää kellon mukaan” – Ritva Jalosen yli 40 vuotta kestänyt pesti Tampereen Teatterissa päättyy keskiviikkona

Eläkkeelle: Ritva Jalosen 41 vuotta kestänyt pesti Tampereen Teatterin näyttelijänä päättyy tänään Niskavuoren Hetassa.

Näyttelijä Ritva Jalonen on tehnyt elämäntyönsä Tampereella.

Pitkään uraan on mahtunut lukuisia upeita ja katsojia liikuttaneita roolisuorituksia. Tänään keskiviikkona hänet nähdään viimeistä kertaa näyttämöllä, TT-Frenckellissä Niskavuoren Heta-näytelmässä.

Ritva Jalonen on aamu-uninen ja kun hän kuuli koulun ammatinvalinnanohjaajalta, että näyttelijöiden työpäivä alkaa vasta klo 11, hän alkoi miettiä alaa.

Hankolaistyttö oli kuitenkin jo lähdössä Ruotsiin töihin, kun harrastajateatterin vetäjä kehotti hakemaan teatteriopintoihin.

Ritva pääsikin Tampereen yliopsiton Nätyn neljännelle vuosikurssille ja kutsuttiin sieltä suoraan Tampereen Teatteriin.

Harvinaisen pitkällä uralla on ollut monenlaisia rooleja, mutta ylitse muiden näyttelijä nostaa Ghetto-näytelmän Hajjahin roolin vuonna 1987.

Nyt on enemmän aikaa lukemiselle, käsitöille, sarjojen ja elokuvien katselulle.

– Teatteri oli remontin takia evakossa Tullikamarilla. Näyttelimme yhdessä Esko Roineen kanssa ja rakastuimme. Viidentoista vuoden seurustelun jälkeen avioiduimme, ja nyt olemme olleet yhdessä jo 35 vuotta, kertoo näyttelijä.

Eläkepäiviä Ritva Jalonen odottaa innokkaana.

– Nyt on enemmän aikaa lukemiselle, käsitöille, sarjojen ja elokuvien katselulle. Asumme Eskon kanssa Ranta-Tampellassa ja edessä on huikea maisema aavalle Näsijärvelle – sitä ei väsy katselemaan. Kesämökillä Teiskossa, Kirkkojärven rannalla, voi seurata lintuja, uida, saunoa ja nauttia kiireettömästä elämästä. Nyt ei tarvitse elää kellon mukaan eikä ole työaikoja.

Ensimmäinen lapsenlapsi, viisivuotias Iisa on Fammun silmäterä.

– Olimme jonkin aikaa sitten lapsuudenmaisemissani Hangossa kylpylässä Iisan kanssa ja meillä oli todella hauskaa. Otin mukaan vanhan Barbie-nuken, jolle olin neulonut paljon vaatteita: uima-asun lierihattuineen, arkimekon ja pitkän neuletakin, ja nukke oli mukana lomallamme.

Käsityöt ovatkin Ritva Jaloselle mieluisia ja eläkepäivinä niihin jää enemmän aikaa.

– Ostin juuri ompelukehyksen ja alan tehdä kirjontatöitä. Kynsikkäitä olen tänä talvena tehnyt ystävilleni ja koristellut niitä kukilla. Käsitöiden tekeminen on rentouttavaa ja siinä näkee työnsä jäljen, pohtii Ritva Jalonen.

Henkilö

Ritva Jalonen

Syntynyt Hangossa 11.3.1958

Aviomies näyttelijä Esko Roine

Poika Jami, 38 vuotta, vaimo Maikku

Lapsenlapsi Iisa 5 vuotta

Nätyn IV kurssi, valmistui näyttelijäksi vuonna 1981

Vakinaisena näyttelijänä Tampereen Teatterissa 1981–2022

Kiitettyjä rooleja muun muassa näytelmissä Kuka pelkää Virginia Woolfia, Kotiopettajattaren romaani, Saatana saapuu Moskovaan, Tyttö ja varis, Katoava maa, Patriarkka, Le Miserables, Evita (1994)

Vieraillut muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Pyynikin kesäteatterissa

Näytellyt monissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, kuten Täällä Pohjantähden alla I ja II, Sisko ja sen veli, Herra Heinämäki ja lato-orkesteri, Kummeli-sarjat ja -elokuvat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut