Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudulla iso kiinnostus Pirkanmaan mökkeihin: nyt kaupaksi käyvät jo alle 30 000 euron projektikohteet – "Monet ovat valmiita tekemään isoja remontteja"

Kaikentasoiset ja -hintaiset mökit käyvät nyt hyvin kaupaksi Tampereen alueella, kertoo Aito Säästöpankki.

Tampereen alueella toimivan Sp-Koti yrittäjä Rosita Nummikosken mukaan kaupaksi käyvät kaikentasoiset ja -hintaiset mökit ja vapaa-ajan asunnot.

Uusista myytävistä kohteista on tällä hetkellä pulaa sekä mökki- että asuntomarkkinoilla. Ukrainan sota ja korkea inflaatio eivät ole vielä vaikuttaneet mökki- ja asuntomarkkinoihin tai asuntolainojen kysyntään Tampereella.

– Suomalaisten mökkikuume ei näytä laantumisen merkkejä. Mökkien kysyntä on pysynyt korkealla. Tällä hetkellä kaupaksi käyvät hyvin myös huonokuntoiset ja peruskorjauksen vaativat, alle 30 000 euroa maksavat kohteet. Monet ovat valmiita tekemään isoja remontteja ja kunnostamaan mökkejä itse, kertoo yrittäjä Rosita Nummikoski Sp-Koti Tampere Rosmarinista tiedotteessa.

– Kesämökkiä ja ympärivuotista vapaa-ajan asuntoa etsivät ihmiset ovat liikkeellä hyvin erilaisilla budjeteilla. Kaikki eivät myöskään etsi mökkiä veden ääreltä, monet nimenomaan haluavat niin sanotun kuivan maan mökin. Tällä hetkellä myös siirtolapuutarhatyyppiset pikkumökit pienillä puutarhoilla ovat kysyttyjä, Nummikoski jatkaa.

Numminkoski uskoo, että tänä kesänä Tampereen alueella myynnissä olevista mökeistä tullaan käymään kovaa kilpailua. Viime kesänä mökkien ja vapaa-ajan asuntojen suurin ostajaryhmä tuli pääkaupunkiseudulta.

– Tamperelaisille on tärkeää, että mökki löytyy 60 kilometrin säteeltä ja maksimissaan tunnin ajomatkan päässä kotoa. He etsivät kesäpaikkaa tyypillisesti Pirkanmaan alueelta sekä Pälkäneen ja Oriveden suunnalta. Tällöin työmatkat mökiltä ovat vielä kohtuulliset.

– Ukrainan sota ja ennätyslukemiin noussut inflaatio ovat varmasti jonkin verran lisänneet kuluttajien varovaisuutta. Uskon, että ihmiset pohtivat nyt isoja hankintoja ennen kaikkea henkilökohtaisten työnäkymiensä ja oman taloutensa kautta. Jos oman toimialan työllisyystilanne näyttää hyvältä, uskalletaan omia unelmia toteuttaa. Jos taas näkymät ovat epävarmemmat, saatetaan mökin hankintaa tässä tilanteessa siirtää myöhempään ajankohtaan, sanoo Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen.

– Olemme pankissa vielä odottavalla kannalla sen suhteen, mihin kaikkeen Ukrainan sota tulee vaikuttamaan. Tulevat kuukaudet näyttävät, miten se ja voimistunut inflaatio vaikuttavat asuntojen ja mökkien sekä niiden lainojen kysyntään. Toistaiseksi tilanne näyttää hyvältä, emmekä ole havainneet minkäänlaista hiljenemistä tai pudotusta kauppamäärissä tai lainahakemuksissa, sanoo Haverinen. ¬

– Hyväkuntoiset omakotitalot, rivitaloasunnot ja kesämökit käyvät tällä hetkellä kaupaksi jopa viikossa. Oman mökin tai vapaa-ajan asunnon myyntiä harkitsevan kannattaisikin nyt toimia nopeasti, jos haluaa saada mökilleen parhaan huomioarvon ja hinnan. Ajoissa liikkeelle lähteneet saavat ainutlaatuista kilpailuetua, mikä näkyy myyntiajassa ja hinnassa, sanoo Rosita Nummikoski.