Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Akku-Ekspertin hassu puutalo kehystää Nokia-areenan –  "Ovi on rakennettu alun perin vinoon"

Kaupunkikuva: Akku-Ekspertin puutalo jättää Nokia-areenan ja uudet tornit varjoonsa. Tässä sympaattisessa pikkutalossa on myyty akkuja vuodesta 1965 lähtien ja kuvattu muun muassa Reinikaista.

Tässä näkymässä on hilpeyttä: Taustalla kohoavat Libeskindin tornit ja Nokia-areena, mutta katse kiinnittyy väkisinkin etualan vaatimattomaan puurakennukseen, jonka ovi on vinossa. Rakennuksen kulmassa on silmälasipäisen miehen logo ja seinässä iso kyltti ”Akku-Ekspertti”.

Uudet amerikkalaistyyliset tornit ja areena möllöttävät lähes sieluttomina tämän perustamperelaisen puutalon takana.

Akku-Ekspertti on myynyt tässä talossa akkuja vuodesta 1965 lähtien. Kyseessä on Suomen vanhin akkukauppapaikka.

– Täällä käy isiä lastensa kanssa. Ja he taas ovat käyneet täällä omien isiensä kanssa, Akku-Ekspertti, yrittäjä Henrik Niemelä kertoo.

Akku-Ekspertti toimittaa akkuja muun muassa poliisille, ambulansseihin, teollisuudelle, kerrostaloihin, julkkiksille, mökkeilijöille, taviksille, kesäautoilijoille ja neuvoo satunnaisia pistäytyjiä. Liikevaihdosta noin 70 prosenttia tulee akkujen myynnistä, asennuksesta ja kierrätyksestä.

– Meillä on myös keskustan ainoa autohuolto, ja teemme ilmastointihuoltoja. Viisi vuotta sitten otimme rengasmyynnin takaisin valikoimaamme. Renkaitahan Sorinkadulla myytiin jo 1950-luvulla.

Niemelä päätyi Akku-Ekspertiksi sattumalta. Haave sokerileipurin urasta tyssäsi allergiaan, joten koulun TET-harjoittelupaikka leipomossa vaihtui fysiikan ja kemian opettajan suosituksesta Akku-Eksperttiin. Niemelä pääsi alkuperäisen Akku-Ekspertin, Topi Savolahden oppiin.

– Akku-Topi perusti yrityksen 1930-luvulla Viinikan liikenneympyrään. Sieltä hän muutti tähän Sorinkadun kiinteistöön. Ostin Akku-Ekspertin liiketoiminnan edeltäjiltäni vuonna 2002. Akku-Topi oli jäänyt eläkkeelle jo joitakin vuosia sitten, mutta Pekka Koisti oli tuolloin vielä akkujen maahantuonnissa vahvasti mukana, Niemelä kertoo.

Talon seinässä oleva, silmälasipäisen miehen logo kuvaa Akku-Topin yhteistyökumppania Pekka Koistia.

– Logo kuuluu ehdottomasti tähän taloon. En missään nimessä ota sitä pois. En myöskään halua luopua 03-alkuisesta puhelinnumerosta, sillä perinteisellä yrityksellä on ehdottomasti oltava lankapuhelinnumero, Niemelä kertoo.

Ja mitä vinoon oveen tulee, niin siitä ei tarvitse kantaa huolta.

– Rakennus ei ole vajonnut, vaan ovi on rakennettu alun perin vinoon. Rakennus on vankkaa tekoa. Alkuperäiset, 1900-luvun alussa rakennetut betonipilarit tarkastettiin, kun areenaa alettiin rakentaa. Ne kyllä kestävät.

Tämä vuosi on juhlavuosi Niemelälle, sillä hänelle tulee täyteen 20 vuotta Akku-Eksperttinä. Yrityksen liiketila on kaikki kaikessa yrittäjälle, joka on tamperelainen jo viidennessä polvessa. Hänelle on tärkeää, että liiketoiminta jatkuu juuri tässä paikassa. Edes Nokia-areenan rakentaminen ei tuonut muutosta pitkään jatkuneeseen liiketoimintaan.

– Kaikki sujuu niin kuin ennenkin. Liikkeen edessä on asiakaspaikkoja, ja Sorinkadulta voi ajaa suoraan asennushalliin.

Ainoa asia, josta asiakkaita muistutetaan säännöllisesti on se, että Akku-Eksperttiin voi edelleen ajaa samoja reittejä kuin ennen Nokia-areenaa.

– Sorinkadulle saa kääntyä Tampereen valtatieltä, kun ajaa tänne Viinikan liikenneympyrän suunnasta. Myös Vuolteenkadulta voi kääntyä meille. Vain läpiajo on kielletty.