Miksi Suomi ei ole koskaan pärjännyt kotikisoissa, Jukka Jalonen? – "Minulla on aiheesta ajatuksia..."

Jääkiekon miesten A-maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen johdattaa Leijonat toukokuussa uuteen kotiluolaan, Tampereen Nokia-areenalle isännöimään lajin MM-kisoja.

– Nokia-areena on Suomi-kiekon koti tällä hetkellä, mutta on vaikea sanoa, pysyykö se sellaisena jatkossakin. Joka tapauksessa on tärkeää, että Suomessa on toinenkin huippuareena, kun Helsinki Hallin tuleva käyttö on kysymysmerkki, Jalonen sanoo.

Viimeisen 35 vuoden aikana vain Ruotsi (2013) on pystynyt voittamaan MM-kultaa kotikisoissa.

Miksi maailmanmestaruuden nappaaminen kotikaukalossa on ollut monelle maalle tekemätön paikka?

– Minulla on aiheesta ajatuksia, mutta on parempi, että en avaa niitä julkisesti ja luon samalla jollekin osastolle lisää paineita, Jukka Jalonen aloittaa ja jatkaa:

– Suurin syy on tietysti paineiden käsittely kotikisoissa. Niin monta kertaa ovat odotukset nousseet liian koviksi eikä kotijoukkue ole löytänyt tasapainoa rentouden ja mailan puristamisen välillä. Sama riski meilläkin on edessä, mies lisää.

Hän osaa kuvitella jo nyt sen, että jos turnaukseen hallitsevana olympiavoittajana lähtevä Leijonat pelaa yhden huonon ottelun, on yleinen mielipide se, että kaikki on päin peetä.

– Joukkueen ja johtoryhmän pitää suhtautua siihen niin, että me tiedämme, mitä joukkueessa tapahtuu ja antaa muiden höpöttää mitä höpöttää.

Päävalmentaja Jalonen tunnistaa ympärillään sen, että suomalaiset odottavat Leijonilta MM-kultaa.

– Se on ymmärrettävää etenkin, kun olemme tuoreita olympiavoittajia. Moni taitaa olla siinä luulossa, että paikkamme mitalipeleissä on jo varma, mutta sitä se ei todellakaan ole. Turnaus alkaa aina puhtaalta pöydältä.

– Menestyminen on kiinni kauhean pienistä asioista. Suomi on pelannut arvokisoissa muutaman viime vuoden aikana paljon niin sanottuja yhden maalin pelejä. Ei tilastoissa ole pelejä, joissa olisimme jyränneet vastustajan täysin, Jalonen muistuttaa.

Suomi on ollut muutaman vuoden kiistattomasti maailman paras jääkiekkomaa arvoturnauksissa. Alla on ensimmäinen olympiakulta, edessä ovat MM-kotikisat. Onko käsillä kaikkien aikojen kiekkokevät?

– Siinä mielessä kyllä, että tilannetta, jossa samana keväänä on olympialaiset ja MM-kisat Suomessa, ei ole ollut eikä varmaan kovin äkkiä eteen tule. Huumaa tietysti lisää se, että Suomella on olympiakulta jo tältä vuodelta plakkarissa, Jukka Jalonen toteaa.

Tasaisuus on miellyttänyt

Tapparan CHLfinaalipaikka oli kova veto

Miesten kotimainen Liiga on ollut hyvin tasainen ja runkosarjan voitosta taisteli kolme seuraa (Ilves, Tappara, Jukurit) tasapäisesti aivan sarjan loppuun asti.

– Kausi on ollut hyvin mielenkiintoinen. Vääntöä pääsystä kymmenen parhaan joukkoon eli pudotuspeleihin oli loppuun asti.

– Tapparan selviäminen CHL-finaaliin osoitti taas sen, että Liigan kärki on Euroopan huipputasoa, Jukka Jalonen kommentoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut