Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Satojen miljoonien katsomien siivousvideoiden Auri putsasi palkinnon – Katso Vuoden Tamperelainen 2022 top 5

Henkilö: Satoja miljoonia katselukertoja siivousvideoillaan kerännyt sometähti ja Vuoden Tamperelainen 2022 Auri Kananen nauttii siivoamisesta vapaa-ajallaankin.

Ei tämä mikään erityinen haaste ole, toteaa sosiaalisessa mediassa maailmanlaajuiseen maineeseen nopeasti noussut siivooja Auri Kananen tutkaillessaan saamaansa Vuoden Tamperelainen 2022 -palkintoa.

Tamperelaisen Jurkka Designin suunnittelemassa palkinnossa kahden Hämeenkadussa viime vuosisadan alusta olleen harmaagraniittisen katukiven palasen väli symboloi Tammerkoskea.

– Sinnekin pääsee helposti pölyhuiskulla, naurahtaa Kananen.

Näkemykseen on syytä luottaa, sillä nuoren naisen siivousvinkkivideoita katsotaan ympäri maailman.

29-vuotiaalla Kanasella on Tiktokissa 6,3 miljoonaa, Instagramissa 1,5 miljoonaa ja Youtubessa 1,3 miljoonaa seuraajaa.

Luvut ovat huikeita siihen nähden, että tuolloinen tamperelainen siivousfirman palveluesimies teki ensimmäisen siivousvideonsa sosiaaliseen mediaan vasta kesällä 2020.

– Kuvasin huvikseni kaverin hellan puhdistusta. Kaverini patistivat minua laittamaan videon julki.

Ensimmäisellä video sai Tiktokissa 100 näyttökertaa, 3 tykkäystä ja 1 kommentin. Sen jälkeen tehdyn 150 videota ovat keränneet satojamiljoonia katselukertoja.

Siivousvinkkien lisäksi huomiota ovat herättäneet videot, joissa Kananen käy siivoamassa koteja ihmisiltä, jotka eivät itse pysty pitämään kotiaan kunnossa. Siivousapua pyytävät ihmiset kärsivät mielenterveysongelmista tai muista elämänhallintaan vaikuttavista ongelmista.

– Aluksi tein videoita työn ohessa viikonloppuisin, mutta nyt päivätyöt on ollut pakko jättää. Puolen minuutin videoon voidaan tarvita 10 tunnin siivoustyö, kertoo myös kriisipuhelimessa vapaaehtoistyötä tehnyt Kananen.

Kanasen mukaan suurin motiivi videoiden tekemiselle on näyttää, että siivoaminen on hauskaa. Siksi palkintokaan tuskin jää hyllyyn pitkäksi aikaa pölyä keräämään.

– Pidän siivoamisesta niin paljon, että nautin siitä yhä vapaa-ajallakin.

Paras palaute tulee siitä, että into on saatu tartutettua muihinkin.

– Vanhemmilta tulee paljon kommentteja siitä, että videoiden kautta lapset ovat innostuneet siivoamisesta.

Tulevaisuuden suunnitelmia some-tähti tekee ainakin toistaiseksi maltillisesti.

– Toistaiseksi strategia on se, että mennään päivä kerrallaan. Siivoaminen kuitenkin on ja pysyy.

Vuoden Tamperelainen 2022 -äänestyksessä annettiin yhteensä 3925 ääntä. Äänestyksen kakkonen oli asiakaspalveluasenteestaan ja positiivisesta some-käytöksesta tunnettu bussikuski Mats Karlsson ja Ferrari Challenge -luokan maailmanmestariksi 17-vuotiaana ajanut Luka Nurmi.

Kärkiviikon täydensivät stand-up-koomikko Anitta Ahonen ja nuori pyröräkorjausyrittäjä Vili Taipale.

Vuoden Tamperelainen -kilpailun järjestävät Kaupunkilehti Tamperelainen ja Tampere Tunnetuksi ry.

Äänestäneiden kesken arvotut 50 euron lahjakortit Tampere Tunnetuksi ry:n liikkeeseen voittivat Juha Kuusama ja Taru Holmberg.

VT-kärkikaksikko: siivooja ja bussikuski – "Kumpikin edustaa ammattikuntaa, joka ei ole perinteisessä ammattihierarkiassa ylimmillä portailla"

Äänestäjien perusteluja

1) Auri Kananen

+ Auri on paitsi autttanut monia ja tuonut heiile hyvää mieltä, myös onnistunut kohentamaan mielikuvia siivoamisesta ja sitä kautta luonut mahdollisuutta siivoojien parempaan arvostukseen.

+ Upea, nuori nainen, joka innostaa iloisella siivoamisellaan ja vinkeillään laiskemmatkin siivoamaan, vieläpä ympäri maailmaa. Samalla myös Tampere tulee tunnetuksi maailmalla.

+ Tamperelainen enkeli tekee maailmasta paremman paikan sekä auttamalla sitä tarvitsevia että osoittamalla, että mielenterveys ei ole häpeämisen arvoinen asia.

+ Tekee loistavaa vapaaehtoistyötä vaikeassa elämäntilanteessa olevien hyväksi. Kohtaa ihmiset ihmisinä.

2) Mats Karlsson

+ Positiivinen, kohtelias ja komea herrasmies, joka ottaa huomioon asiakkaansa. Turvallinen kuski. Twitterissä tuo iloa ja hyvää mieltä kaikille seuraajilleen. Tuo myös positiivisesti esille työnantajansa.

+ Raudan kova ammattilainen, joka aidosti pitää duunistaan ja näyttää sen.

+ Hän tekee hyvää pr-työtä bussimatkustamiselle ja koko Tampereelle.

3) Luka Nurmi

+ Kovalla työllä saavuttanut menestystä jo nyt nuoresta iästään huolimatta ja iloisena sekä avoimena nuorena miehenä edustaa hyvin Tamperetta myös maailmalla.

+ Esimerkillinen nuorimies; huumorintajuinen, jalat maassa oleva, sympaattinen ja toiset huomioiva.