Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Näihin rakennusliikkeisiin asunnonostajat ovat tyytyväisimpiä – Uudisasunnon valintakriteereistä nousee kolme ylitse muiden

Asuntoja rakentavista yrityksistä YIT:llä on tyytyväisimmät asiakkaat, selviää EPSI Ratingin tekemästä kyselystä. Kyselyssä oli mukana kahdeksan rakennusyhtiötä, jotka suostuivat julkiseen rankingiin.

Kyselyssä haastateltiin kuluttajia, jotka olivat vastaanottaneet ostamansa uuden asunnon vuonna 2021. Lisäksi haastateltiin lähes tuhat muuta suomalaista.

YIT vei kärkipaikan toista vuotta peräkkäin. Sen indeksipisteet olivat 78,1. EPSIn mukaan yli 75 pistettä on erittäin korkea tulos, 0–60 puolestaan huono tai matala.

Kakkoseksi rankingissa sijoittui viime vuoden kolmonen, Pohjola Rakennus (77,7 pistettä), jolle sijoitus on vuodesta 2016 lähtien tehdyn rankingin paras.

Kolmanneksi ylsi JM Suomi (76,9), joka oli ensimmäistä kertaa mukana julkisessa arvioinnissa.

Vain 0,2 indeksipisteen verran JM Suomesta jäivät vuosien 2016–2019 voittaja Peab sekä edellisten tapaan nyt toimialan keskiarvon ylittävä Lujatalo.

Asunnonomistus on edelleen tärkeä osa suomalaisten unelmaa.

Maajohtaja Heidi Laitinen, EPSI Rating Suomi

– Näin marginaaliset erot yritysten välillä kärjessä ovat harvinaisia. Kolmatta sijaa voikin tavallaan pitää tässä tapauksessa jaettuna, sanoo tiedotteessa EPSI Rating Suomen maajohtaja Heidi Laitinen.

Kärkipään yrityksistä YIT loistaa erityisesti imagolla ja palvelulaadulla, Pohjola Rakennus puolestaan suhteellisen tasaisesti kaikilla asiakastyytyväisyyden osa-alueilla, kun taas JM Suomen kohdalla korkean sijoituksen taustalta löytyvät erityisen korkein pistein arvioitu kokemus rahalle saatavasta vastineesta sekä odotukset. Peabia ja Lujataloa puolestaan yhdistävät erittäin hyvät arviot palvelulaadun osalta.

– Toimialan keskitason alle jääneiden toimijoidenkaan kohdalla ei voida puhua heikoista yleistuloksista, ja erot kärki- ja häntäpään välillä syntyvät pitkälti sellaisten yksittäisten kohteiden kautta, joissa on ollut muita kohteita enemmän haasteita. Yrityksellä saattaa olla hyvinkin tyytyväisiä asiakkaita kaikissa muissa kuin vaikkapa yhdessä tai kahdessa kyseisenä vuonna valmistuneessa kohteessa, mutta tällaiset kohteet vetävät herkästi keskiarvoa alemmas, taustoittaa Laitinen tiedotteessa.

EPSI Rating on tehnyt kyselyä Rakennusteollisuus RT:n kanssa vuosittain vuodesta 2016 lähtien.

Ostajien tyytyväisyys laski viime vuonna hieman, mutta on edelleen hyvin korkealla, kyselystä selviää.

EPSI Rankingin mukaan suomalaiset ovat uudisasunnon rakennusyhtiöihin kuitenkin selvästi tyytyväisempiä kuin esimerkiksi pankkiin, matkapuhelin- tai laajakaistaoperaattoriin, sähkönmyyntiyhtiöön tai vakuutusyhtiöön.

Tyytyväisyyden taso on myös Pohjoismaisittain tarkasteltuna erittäin korkea. Tuloksista voidaan myös todeta yleisväestön kuvan rakennusalasta muuttuneen astetta positiivisemmaksi samalla kun uusien asuntojen ostohalukkuus on selkeästi nousussa.

Tärkeintä uudisasunnossa on kyselyn mukaan asunnon sijainti, pohjaratkaisu sekä kustannukset osto- ja/tai asumisvaiheessa. Nämä erottuvat EPSI Ratingin mukaan niin uudisasunnon viime vuonna vastaanottaneiden kuin ostamista tulevaisuudessa mahdollisena pitävien vastauksissa.

Erityisesti sijainti ja pohjaratkaisu yhdistävät vastaajia, hinta taas näyttäisi olevan asunnonostajille keskimäärin vähemmän merkittävä tekijä kuin muulle väestölle.

– Asunnon varustetaso on melko tyypillinen edellä mainittujen jälkeen tärkeimmäksi arvotettu tekijä, mutta se häviää asunnonostajien keskuudessa selvästi sijainnille ja pohjaratkaisulle, eikä lukeudu yleisväestönkään osalta näiden tai kustannustekijöiden tasolle. Tämän lisäksi eri rakennusliikkeiden asiakaskunnissa on nähtävillä eroja siinä, sijoittuuko varustetaso listattujen tekijöiden kärkikahinoihin vai kenties keskivaiheille, Heidi Laitinen kertoo tiedotteessa.

Kyselyn mukaan nuoret vastaajat (18–29-vuotiaat) suhtautuvat uudisasunnon ostamiseen muita positiivisemmin.

Alueittain tarkasteltuna Uudenmaan kuluttajat taas ovat muita optimistisempia.

Tuloillakin on roolinsa, ja suurin osa optimistisia vastauksia oli niillä, jotka raportoivat henkilökohtaisiksi kuukausittaisiksi bruttotuloikseen 3 500–4 500 euroa kuukaudessa.

– Luvut viittaavat siihen, että asunnonomistus on edelleen tärkeä osa suomalaisten unelmaa, jopa epävarmuuden aikoina, Laitinen tiivistää tiedotteessa.

EPSI Rating on voittoa tavoittelematon akateeminen organisaatio. Sen omistaa Swedish Instiute for Quality (SIQ), jonka puolestaan omistaa Ruotsin valtio.