Lenin yöpyi täällä tai sitten ei... – Pitäisikö Tampereen Lenin-muistolaatat poistaa?

Lenin: Tampereelta löytyy kolme Leninille omistettua muistolaattaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan pisti monet Lenin-aiheiset paikannimet vastatuuleen. Esimerkiksi Helsingissä on jälleen alettu vaatia Lenininpuiston nimen vaihtamista.

Tampereella Leninillä on vahva asema. Lenin on ainoa ulkomaalainen, jolla on muistolaatta Tampereella. Tai itse asiassa Leninillä on Tampereella kolme laattaa, joista yksi on Kyttälänkadulla ja kaksi Tampereen työväentalossa.

Leninin muistolaatat ovat Tampereen kaupungin omaisuutta. Vapriikin kokoelmapäällikkö Teemu Ahola kertoo, ettei Vapriikin tietoon ole tullut vaatimuksia laattojen poistamisesta.

– Tampereella on aikanaan tehty viralliset päätökset laattojen kiinnittämisestä katukuvaan eli jos niitä haluttaisiin poistaa, asiasta pitäisi tehdä viralliset päätökset.

Tampereen Lenin-laatat kiinnitettiin vuosina 1946–1947, 1965 ja 1982.

Työväenmuseo Werstaan ja Lenin-museon johtaja Kalle Kallio pitää ajatusta laattojen poistamisesta eriskummallisena.

– Putin on perustellut sotaa sillä, että hän on lähtenyt korjaamaan Leninin tekemiä virheitä. En oikein näe historiallista yhteyttä, miten Leninin boikotoiminen auttaisi boikotoimaan Putinia.

Kallio ymmärtää, että ihmisillä on nyt tarve auttaa ja tukea Ukrainaa.

– Ukrainan tilanne aivan kauhea. Kun tilanteeseen on vaikea vaikuttaa, keksitään korvikkeita sillä ajatuksella, että jotakin täytyy boikotoida.

Myös Lenin-museon lakkauttamista on vaadittu, vaikka museo on uudistettu vuonna 2016. Uudistuksen yhteydessä museo muuttui kriittiseksi, ja esillä on muun muassa pienoismalli neuvostoliittolaisesta vankileiristä.

– Ihmisille riittää jo pelkkä Leninin nimi siihen, että halutaan boikotoida.

Kallio muistuttaa, että museo vastustaa Venäjän aloittamaa sotaa.

Tampereen Lenin-laattoja voi pitää pikemminkin muistona ajasta, joka ei enää palaa.

– Silmäätekevät halusivat näyttäytyä hyvässä valossa Neuvostoliiton silmissä. Eivätkä vuorineuvoksetkaan niitä vastustaneet, sillä heillä oli taloudellisia intressejä. Mutta se on tietenkin selvää, ettei tällaisia laattoja enää tänä päivänä laitettaisi seinään, Kallio kertoo.

Kyttälänkadun laattaan liittyy myös hieman komiikkaa. Laatalla halutaan muistaa Lenin yöpymistä kyseisellä paikalla. Jari Niemelän teos Tampereen patsaat ja muistolaatat tietää kertoa, että myöhempi historiankirjoitus on epäillyt laatassa olevan tiedon todenperäisyyttä.

– Kyttälänkadun laatta on kieltämättä koominen jo ihan siitäkin syystä, ettei Lenin ole yöpynyt rakennuksessa, johon laatta on kiinnitetty.

Kallio muistuttaa, että Suomessa ei ole kovin herkästi lähdetty mukaan maailmalla yleistyneeseen cancel-kulttuuriin.

– Tähän poistamiskulttuuriin liittyy se ongelma, että mihin kohtaan se lopetetaan, Kallio huomauttaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut