Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helleaallot ja rankkasateiden tulvat uhkaavat keskustassa, myrskytuhot Teiskossa, nähdäänkö uusia tauteja ja tuholaisia... – Ilmastonmuutoksen riskejä Tampereelle on nyt listattu

Tampereen kaupungin tilaaman selvityksen mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät kaupungissa jo tällä hetkellä ja tulevaisuudessa niiden arvioidaan voimistuvan entisestään.

Sitowise Oy:n tekemä selvitys keräsi yhteen kaupungin jo tekemiä toimia ja kaupunkiin kohdistuvia ilmastoriskejä sekä niiden vaikutuksia. Raportti luo pohjan sopeutumistyön kehittämiselle kaupungissa.

Tampereen kaupunki tiedotti selvityksestä torstaina.

– Mitä nopeammin sopeudumme ja varaudumme, sitä vähemmän hallitsematonta vahinkoa ehtii tapahtua. Mitä myöhemmin heräämme, sitä kalliimmaksi se käy sekä taloudellisesti että inhimillisesti, sanoo Tampereen kaupungin erityisasiantuntija Kaisa Mustajärvi tiedotteessa.

Kaupungin kasvu ja tiivistyminen lisäävät Tampereen alttiutta ilmastoriskien vaikutuksille. Samalla ne nostavat ilmastonmuutokseen varautumisen ja sopeutumisen tarvetta.

Tiivis kaupunkirakentaminen on usein ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta hyvä asia, koska se parantaa palveluiden saatavuutta ja mahdollistaa kestävämmän liikkumisen. Tiiviin kantakaupungin alueen huonona puolena on se, että se on sosiaaliselta, tekniseltä ja taloudelliselta kannalta monien ilmastoriskien keskittymä.

Esimerkiksi hulevesitulviin ja helleaaltoihin liittyvät vaikutukset kohdentuvat erityisesti Tampereen keskusta-alueelle. Toisaalta pohjoisen Tampereen maa- ja metsätalousvaltaiset alueet ovat haavoittuvimmissa asemassa esimerkiksi myrskytuhojen ja kuivuusriskin kannalta.

– Sopeutumis- ja varautumistoimien tulisi olla luonteva osa riskien hallintaa ja työtä on vietävä viipymättä eteenpäin. Tampereella onkin jo tehty satsauksia ilmastonmuutokseen sopeutumiseen – tästä esimerkkinä Vuoreksen luontopohjaiset hulevesiratkaisut, jotka muodostavat Pohjoismaiden suurimman hulevesien kokonaisuuden. Tampere voisi toimia sopeutumisen edelläkävijänä, sanoo Mustajärvi.

Selvityksen mukaan ilmastonmuutos tuo Tampereelle useita erilaisia riskejä. Rankkasateiden, hulevesien ja vesistötulvien määrä kasvaa ja ne aiheuttavat vesiin ja vesien hallintaan liittyviä riskejä. Uudet taudit ja tuholaiset aiheuttavat riskejä sekä luonnolle että ihmisille. Ekosysteemimuutokset, kuten lajistomuutokset ja vieraslajit heikentävät luonnon monimuotoisuutta. Helteiden ja kuivuusjaksojen lisääntyminen vaikuttaa erityisesti ihmisten terveyteen ja ruuantuotantoon. Myrskyt ja niiden aiheuttaminen tuhojen mahdollisuus kasvaa.

– Lisäksi on joukko muita vaikutuksia. Esimerkiksi yleistyvät jäätymis-sulamissyklit lisäävät rakenteiden rapeutumista ja aiheuttavat ongelmia katujen talvikunnossapidolle. Talvikunnossapidon haasteet ovatkin olleet erityisen hyvin nähtävissä tänä talvena, sanoo Mustajärvi.

Sopeutumistoimiin kuuluvat myös huoltovarmuuden parantaminen ja ilmastonmuutoksesta aiheutuvaan maahanmuuttoon varautuminen.

Selvityksen mukaan sopeutumistyö on hyvin eri vaiheissa kaupungin eri toimialoilla eikä koko kaupungin kattavaa yhtenäistä sopeutumissuunnitelmaa ole vielä laadittu.

– Vuonna 2020 julkaistu Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartta keskittyi hillinnän toimenpiteisiin, mutta tänä vuonna julkaistavaan päivitykseen tullaan lisäämään paljon uusia sopeutumisen toimenpiteitä, kertoo Mustajärvi.