Näin Tampere toimi Hollywood-elokuva kuvauspaikkana – "Ainakaan amerikkalaiset katsojat eivät osaa hahmottaa, missä elokuva on kuvattu"

Elovatuotanto: Kansainvälisiä suurfilmejä kuvataan Tampereella jatkossakin.

Viime viikonloppuna Euroopassa ensi-iltaan tullut, Tampereella myöhäissyksynä 2020 kuvattu Hollywood-elokuva Dual ei makustele Tampereen ikonisilla katumaisemilla, mutta tarjoaa tarkkasilmäisille tunnistajille tuttuja näkymiä muun muassa Hervannasta.

Tampere ei ole elokuvassa Tampere eikä mikään muukaan nimetty paikkakunta maailmassa.

– On jotenkin hassua, kun meistä puhutaan Hollywood-elokuvan tekijöinä vaikka itse ajattelemme tehneemme indie-elokuvan (pienen budjetin elokuva, jonka tuottaa pieni elokuvastudio). Ehkä siksi meidän ajateltiin etsivän hollywoodmaisia kuvauspaikkoja, mutta etsimmekin maanläheisiä paikkoja, jotka näyttävät Suomelta, Dualin ohjaaja-käsikirjoittaja Riley Stearns perustelee.

– Saimme luotua elokuvaan tunnelman kuin se tapahtuisi toisessa maailmassa. Ainakaan amerikkalaiset katsojat eivät osaa hahmottaa, missä elokuva on kuvattu, hän jatkaa.

Dualin tuottanut XYZ Films, Tampereen kaupunki ja Film Tampere allekirjoittivat marraskuussa 2020 sopimuksen amerikkalaisten elokuvatuotantojen jatkamisesta Tampereella.

Ensimmäinen esimerkki yhteistyöstä on tamperelaisen erikoistehosteita tekevän Troll VFX -yhtiön sopimus digitaalisten erikoistehosteiden tekemisestä XYZ Filmsin Havoc-toimintaelokuvaan.

Aiomme siis kuvata uusia elokuvia Tampereella, mutta enempää en voi vielä sanoa.

Se on parhaillaan jälkituotannossa ja saa myöhemmin ensi-iltansa Netflixillä ensi vuonna. Elokuvaa tähdittävät Tom Hardy ja Forrest Whitaker.

Mitä muuta yhteistyö tarkoittaa?

– Olemme viikottain yhteydessä Film Tampereen kanssa ja keskustelemme mahdollisista uusista tuotannoista Tampereella. Tohloppiin tulevalla uudella studiolla on tässä kaikessa suuri merkitys. Se mahdollistaa laadukkaiden kansainvälisten tuotantojen tekemisen myös studio-olosuhteissa.

– Aiomme siis kuvata uusia elokuvia Tampereella, mutta enempää en voi vielä sanoa, Riley Stearnsin kanssa Tampereella piipahtanut XYZ Filmsin perustaja Aram Tertzakian kertoo.

Dual avasi tien Tampereen av-alan kansainvälistymiseen, Film Tampereen ohjelmajohtaja Ilkka Rahkonen sanoo.

– Tuotannon myötä olemme saaneet nähdä uusia kotimaisia sekä kansainvälisiä avauksia ja meneillään on kiireinen tuotantovuosi, Rahkonen kertoo.

Rahkosen mukaan Tampereella tehdäänkin nyt elokuvia ja tv-tuotantoja enemmän kuin koskaan. Kuluva vuosi on aikalailla täynnä ja Film Tampere käy neuvotteluja ensi vuodesta.

– Komisario Koskisen uuden kauden kuvaukset saatiin juuri purkkiin. Näyttävä Suomi Love, joka on suurimpia täällä tehtäviä suoria lähetyksiä, aloitti toissa lauantaina. Kesällä tehdään pitkää elokuvaa sekä uutta draamasarjaa, Ilkka Rahkonen paljastaa sen minkä voi tässä vaiheessa.

Dual

Sci-fi-trilleri, jossa myös kuivaa huumoria mukana.

Pääosia esittävät Karen Gillan (Avengers: Endgame), Aaron Paul (Breaking Bad) ja Beulah Koale (Hawaii Five-O).

Elokuva kertoo parantumattomasti sairaasta naisesta (Gillan), joka päättää kloonata itsensä helpottaakseen läheistensä tuskaa menehtymisensä jälkeen. Nainen kuitenkin toipuu, ja ongelmaksi muodostuu kloonin poistaminen. Lopulta tilanne johtaa tuomioistuimen määräämään kaksintaisteluun.

Pituus 95 minuuttia.

Ohjaaja Riley Stearns.

Budjetti noin 4,5 miljoonaa dollaria.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut