Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näsisaarta tehty jo yli 5000 lavallista – Näin vaikutuksia tarkkaillaan

Näsisaaren vesistötäyttöä on tehty yhteensä 100 000 kuutiometriä eli noin 5000 kuorman verran.

Hiedanrannan Näsisaaren rakentaminen on edennyt suunnitellusti aikataulussaan, eikä vesistöseurannassa ole ilmennyt odottamattomia tuloksia.

Tähän mennessä tehdyillä täyttöalueilla on porakonekairauksilla varmennettu louhetäytön alapinnan tasoja. Valmis louhepenger painuu järven pohjassa puolen metrin syvyyteen.

Vesistötäyttöön on kuukauden aikana ajettu louhetta Hiedanrannan puoleisesta päästä varastokasalta dumppereilla noin 3 300 kuormaa, joilla täyttöä on tehty yhteensä noin 75 000 kuutiometriä.

Pölkkylänniemen puoleisesta päästä louhetta on ajettu Paasikiventien kautta kuorma-autoilla noin 1 800 kuormaa, joilla täyttöä on tehty yhteensä noin 25 000 kuutiometriä.

Työtä tehdään aiemmin asennettujen, samentumisen leviämistä estävien suojaverhojen sisäpuolisella alueella. Lielahden tehtaan toiminnan aikana syntynyt puuaines eli niin sanottu nollakuitu on järvitäyttöalueesta pohjoiseen suojaverhojen ulkopuolella.

Näsisaaren rakentamista jatkamaan on valittu urakoitsija, Louhintahiekka Oy, joka aloittaa alueella työt maaliskuun lopussa. Urakassa tehdään vesistötäytön pääosa Näsisaaren täytöstä Hiedanrannan varastokasan louheella. Täytön päälle raitiotien rakennusalueelle tehdään syvätiivistys ja rakennetaan louheella painopenger.

Täyttöalueen pohjoispuolella olevalla vesialueella on jään päälle valmisteltu Lielahden voimalaitoksen lauhdevesiputkien siirtoon liittyviä suojaverhorakenteita. Asennustyö alkaa jäiden lähdön jälkeen.

Näsisaaren rakentamisen aikana tarkkaillaan töiden vaikutuksia alueen järviveteen ja vesikasvillisuuteen sekä pohjaveteen. Tarkkailu on aloitettu jo hyvissä ajoin ennen töiden aloittamista ja jatketaan koko urakan ajan sekä sen jälkeen. Tarkkailulla seurataan rakentamisen vaikutuksia ympäristöön ja voidaan todentaa suojaustoimenpiteiden toimivuus.

Tarkkailussa ei ole havaittu mitään odottamatonta tai poikkeamaa, joka aiheuttaisi lisäsuojauksiin tai muihin toimenpiteisiin ryhtymistä.

Nyt töiden ollessa käynnissä pintavedestä otetaan näytteitä kahden viikon välein ja verrataan niitä ennakkoon tehtyihin. Vedessä ei ole havaittu sameutta suojaverhojen ulkopuolella täyttötöiden alkamisen jälkeen. Suojaverhon sisällä näkyy samentumaa, kuten on odotettu.

Näsijärven vedenlaatua ja sedimentin kertymistä on tarkkailtu ennakkoon jo vuodesta 2020 alkaen. Pohjaveden laatua ja määrää on puolestaan havainnoitu jo vuodesta 2017 alkaen.

Vesientarkkailun tulokset raportoidaan säännöllisesti hanketta valvovalle Pirkanmaan ELY-keskukselle.