Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Lähes 100 venäläistä on hakenut suojelua Suomesta sodan alkamisen jälkeen

Lähes sata venäläistä on hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, kertoo Uutissuomalainen (USU). Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen kertoi Uutissuomalaiselle, että sodan alkamisen jälkeen venäläiset ovat jättäneet Suomessa 81 turvapaikkahakemusta ja 18 hakemusta tilapäiseen suojeluun.

– Tilannetta seurataan tiiviisti, Lehtinen toteaa Uutissuomalaiselle.

Maahanmuuttovirastossa on Lehtisen mukaan nyt käsiteltävänä 256 Venäjän kansalaisen turvapaikkahakemusta. Suomella ei ole Lehtisen mukaan erityistä linjaa venäläisten turvapaikkahakemuksista, vaan niistä jokainen käsitellään yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti.

Tilapäisen suojelun mahdollisuus koskee Ukrainasta sotaa paenneita. Näitä hakemuksia alettiin rekisteröidä 9. maaliskuuta. On mahdollista, että sitä ennen turvapaikkaa hakeneet ovat hakeneet myös tilapäistä suojelua. Ukrainasta on paennut myös Venäjän kansalaisia.

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Venäjällä on esimerkiksi kiristetty lainsäädäntöä ja vaikeutettu entisestään opposition ja vapaan lehdistön toimintamahdollisuuksia.

Lehtisen mukaan toistaiseksi ei ole näköpiirissä, että Venäjältä olisi tulossa Suomeen suuria määriä turvapaikanhakijoita.

Venäläisten tekemien turvapaikkahakemusten määrä on vaihdellut aiemmin vuosittain 200:sta 500:aan.

Sodan alkamisen jälkeen lähes 7 000 ukrainalaista on hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua.