Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otetaanko koko kansan neljäs koronarokotuskierros käyttöön? – Asiantuntija kertoo tilannearvion

Koko kansalle suunnattu neljäs koronarokotuskierros on näillä näkymin tuskin tulossa Suomeen.

– Seuraamme ja arvioimme tilanteen kehittymistä, mutta tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä kolmella rokotteella, Kansallisen rokotusasiatuntijaryhmä KRAR:n puheenjohtaja, Turun yliopiston professori Ville Peltola toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee tällä hetkellä neljänsiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Suositus perustuu KRAR:n mietintöön.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä arvioi tilanteen uudelleen maaliskuun aikana. Ensimmäinen selvitettävä kysymys on se, tarvitsevatko riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat sekä perussairaat ihmiset neljännen koronarokotteen.

Nykyiset rokotteet eivät suojaa hyvin varsinaiselta tartunnalta, mutta vakavalta taudilta kyllä. Peltola pohtiikin, olisiko neljänsillä rokotteilla merkittävää hyötyä suomalaisille.

– Siitä tuskin olisi tässä kohtaa suurta hyötyä ainakaan taudin, joka on yleensä lieväoireinen, estämisessä. Myös vakavan taudin estossa on onnistuttu toistaiseksi hyvin kolmella rokotteella, mutta riskiryhmien tilannetta arvioidaan ja seurataan tarkasti.

Professori Ville Peltola muistuttaa myös siitä, että jossain vaiheessa saattaa tulla kehittyneempiä rokotteita, jotka tehoavat paremmin nykyisiin kantoihin.

– Kannattaisiko siis antaa tällä hetkellä käytössä olevia rokotteita vai saammeko osuvamman rokotteen myöhemmin, hän sanoo.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR on THL:n pääjohtajan asettama työryhmä. Sen tehtävänä on seurata rokotealan ja erityisesti rokotusohjelmien kansainvälistä kehitystä ja valmistella THL:n esityksiä sosiaali- ja terveysministeriölle kansallisen rokotusohjelman kehittämiseksi.

Lisäksi KRAR valmistelee kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisten rokotteiden käyttöön liittyviä THL:n suosituksia.

Lue myös: Saako koronan sairastanut kolmatta rokotusta ja kannattaako sitä ottaa? Tässä vastaus 5 + 1 kysymykseen