Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhä useampi keskeytti toisen asteen opintonsa ensimmäisenä koronavuonna

Aikaisempaa useampi toisen asteen opiskelija keskeytti opintonsa vuonna 2020. Lisäksi heidän opintonsa venyivät ja työssäkäynti vähentyi. Sen sijaan korkeakouluopiskelijoilla keskeyttäminen vähentyi ja valmistuminen nopeutui, kertoo Tilastokeskus tiedotteessaan.

Kaikkiaan 6,8 prosenttia tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijoista keskeytti opintonsa eikä jatkanut tutkintoon johtavassa koulutuksessa ensimmäisenä koronavuonna. Eniten heidän osuutensa kasvoi ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa, 3,9 prosenttiyksikköä edellisestä vuodesta.

– Toisella asteella lisääntyneeseen keskeyttämiseen ovat voineet vaikuttaa ammatillisen koulutuksen reformin tuomat muutokset ja myös vähentyneet mahdollisuudet osallistua työelämässä oppimisen jaksoihin koronavuonna. Erityisesti ammatillisen koulutuksen opiskelijoilla keskeyttämisen taustalla voivat olla oman koulutusalan heikentyneet työllisyysnäkymät ja taloudelliset syyt. Kaikilla koulutussektoreilla lisääntynyt etäopiskelu saattoi heikentää jaksamista ja hyvinvointia, sanoo tiedotteessa yliaktuaari Heli Hiltunen.

Tiedotteen mukaan myös aiempaa useampi nuori keskeytti lukio-opintonsa. Heidän osuutensa kasvoi kuitenkin vain 0,6 prosenttiyksikköä eli huomattavasti vähemmän kuin ammatillisessa koulutuksessa.

Korkea-asteella keskeyttäminen väheni ammattikorkeakoulutuksessa 0,3 prosenttiyksikköä ja yliopistokoulutuksessa 0,4 prosenttiyksikköä edellisestä vuodesta.

– Korkea-asteella tutkintojen suorittaminen lisääntyi lukuvuonna 2019–2020. Korona-ajan poikkeusjärjestelyt ovat saattaneet vähentää opiskelijoiden työssäkäyntiä ja muuta vapaa-ajantoimintaa, ja vähentää sitä kautta koulutuksen keskeyttämistä, toteaa Hiltunen.

Ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa keskeyttämisprosentti oli 13,3, nuorille suunnatussa lukiokoulutuksessa 3,6 prosenttia, ammattikorkeakoulutuksessa 7,2 ja yliopistokoulutuksessa 5,4 prosenttia.

Toisella asteella opiskelijat suoriutuivat opinnoistaan tavoiteajassa aiempaa huonommin, mutta korkea-asteella paremmin. Esimerkiksi lukion ja ammatillisen koulutuksen suorittamisen tavoiteaika on 3,5 vuotta.

Työssäkäyvien opiskelijoiden osuus väheni tiedotteen mukaan ensimmäisenä koronavuonna kaikilla koulutusasteilla.

– Koronatilanne oli Suomessa vaikea vuoden 2020 lopulla. Erityisesti toisen asteen koulutuksessa olevien nuorten työssäkäynti väheni. Opiskelijoiden työllisyystilanne laski kaikilla koulutusaloilla edelliseen vuoteen nähden, kertoo tiedotteessa yliaktuaari Vesa Hämäläinen.