Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Droneja, laserkohdistimia, kuivamuonaa.. – Näin Tampereelta varustetaan ukrainalaistaisteijoita

Keräys: Sotilaille on lahjoitettu muun muassa droneja ja laserkohdistimia, tarvetta olisi luotiliiveille ja kypärille.

Tampereen Messu- ja urheilukeskuksen E-hallissa on jo reilun viikon ajan kerätty tavaraa ukrainalaistaistelijoille. Keräyksen järjestää Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry.

Keräystä järjestävä Natalia Kulikova kertoo, että Tampereelta on lähtenyt Ukrainaan jo satoja kiloja tavaraa. Ukrainaan vietäväksi on tuotu muun muassa makuupusseja, radiopuhelimia, droneja, ensiaputarvikkeita, laserkohdistimia, kenkiä, kuivaruokaa ja reseptivapaita lääkkeitä. Keräykseen kaivataan myös muun muassa kaasunaamareita, sähkögeneraattoreita, puukkoja, luotisuojaliivejä, kevlar-kypäriä ja tehokkaita otsalamppuja.

– Meille tulee aika iso määrä tavaraa, Kulikova kertoo ja lisää sen olevan hyvä asia.

– Meillä on iso varasto. Helsingissä on vähemmän tilaa.

Tampereelta tavarat lähtevät Helsingin kautta Ukrainaan. Logistiikkaa järjestää Ukrainalaiset Suomessa -yhdistys. Kulikova kertoo, että tavarat menevät ensin Puolan rajalle ja sieltä Ukrainaan.

– Apu menee sinne, missä eniten tarvitaan.

Itken ilosta, miten suomalaiset haluavat auttaa.

24 vuotta sitten Suomeen tullut Kulikova on tehnyt pari viikkoa ympäripyöreitä päiviä auttaakseen kotimaansa ihmisiä.

– Se, mitä tapahtuu minun maassa, en voi ymmärtää vielä, hän sanoo.

Kulikovan äiti, sisarukset ja ystävät ovat Ukrainassa.

– Kun se tapahtui, halusin mennä suoraan Ukrainaan, mutta se ei ole hyvä ajatus. Täältä Suomesta voin auttaa eri tavalla. Se apu tulee minusta ja minun porukasta, Kulikova sanoo.

Pirkkahallilla vapaaehtoisina toimivat muun muassa Jukka Vainonen ja Maxim Kviatkovski. 20 vuotta Tampereella asunut venäläinen Kviatkovski huomasi Facebookista ilmoituksen avuntarpeesta.

– Haluan auttaa. Ajattelin, että autan mahdollisuuksieni mukaan, Kviatkovski sanoo.

– Haluan tehdä jotakin. Kamala tilanne, että 2000-luvulla Euroopassa tällaista tapahtuu, Vainonen sanoo.

Keskiviikkona keräyspisteelle toi lähetyksen myös tamperelaisravintoloitsija Jussi Airila. Ukrainaan lähetettäväksi tuli makuupusseja ja -alustoja sekä avaruushuopia.

– Meillä tuli mieleen, että makuupussit olisi sellainen, mitä tarvitaan.

Airila sanoo, että jokaisella on vastuu pitää huolta ihmisistä riippumatta siitä, mistä päin maailmaa ollaan.

– Ei varmaan sellaista yritystä ole, joka ei voisi jollain tavalla auttaa. Totta kai uskomme raha-apuunkin, mutta ehkä tällainen antaa konkreettisemman mielen, Airila sanoo.

Kulikova iloitsee siitä, kuinka paljon apua on saatu.

– Suomalaiset ovat mahtavia. Itken ilosta, miten suomalaiset haluavat auttaa. Kiitos teille, sanat eivät riitä, Kulikova sanoo.

Hän lisää, että keräyksen lisäksi voidaan auttaa Tampereelle saapuvia ukrainalaisia pakolaisia. Kulikova on ollut jo tulkkaamassa poliisilaitoksella ja vastaanottokeskuksella.

– Voimme auttaa myös psykologisesti puhumalla. He ovat shokissa. Naiset ovat shokissa ja lapset vielä enemmän. Lapset kysyvät, että äiti, koska mennään kotiin, Kulikova sanoo.