Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere valmis aloittamaan kahden ukrainalaisluokan opetuksen – Näin opetus järjestetään: kevät yhdessä, syksyllä lähialueiden kouluihin

Tampereen kaupunki tiedottaa olevansa valmis aloittamaan Ukrainasta saapuvien lasten ja nuorten opetuksen koulussa heti, kun heidän maahantuloonsa liittyvät toimet ovat ohi.

Oppilaat ohjataan ilmoittautumaan valmistavaan opetukseen.

Kaupunki käynnistää aluksi kaksi valmistavan opetuksen ryhmää Tampereella asuville iältään 7–16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Nämä ryhmät toimivat kevätlukukauden ajan.

Opettaja on ukrainalaistaustainen, joten hän voi antaa perheelle omankielistä ohjausta. Opetusryhmät ovat kaksikielisiä, sillä opettajat puhuvat suomea ja ukrainaa. Lisäksi ryhmässä on koulunkäynninohjaaja. Opettajat pitävät yhteyttä huoltajiin ja esimerkiksi vastaanottokeskukseen.

Keväällä lapset ja nuoret opiskelevat muun muassa suomen kielen alkeita. Oppitunneilla käytetään myös ukrainankielisiä materiaaleja, kuten e-materiaalia. Lisäksi kevään ohjelmaan kuuluu taito- ja taideaineita, myös yhdessä suomenkielisten luokkien kanssa. Lähikoulujen luokkiin suunnitellaan vierailuja.

Myös psykososiaalisen tuen tarve otetaan huomioon, ja oppilashuollon palvelut ovat ryhmissä opiskelevien lasten ja nuorten käytössä. Lisäksi koulussa toimii nepsyvalmentaja ja laaja-alainen eritysopettaja.

Syksyllä oppilaat siirtyvät oman osoitteensa mukaan lähialueella toimiviin valmistavan opetuksen ryhmiin.

– Koska koulunkäynnille on todennäköisesti tarvetta pidempään, keväällä perustetut ryhmät toimivat ns. ensikäden palveluna, syksyllä niiden toiminta sitten siirtyy muihin valmistaviin ryhmiin, sanoo perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Alkuvaiheen palvelua pidetään yllä tarpeen mukaan. Ryhmiä voidaan perustaa lisää oppilasmäärän mukaan.

Lapsia ja nuoria ohjataan myös vapaa-ajan toimintaan. Suunnitelmissa on lisäksi kesäkerho, jossa ohjaajina ovat kouluvalmentajat. Vanhempien kanssa suunnitellaan yhteistyötä.

Varhaiskasvatukseen ei toistaiseksi ole tullut tietoa alle kouluikäisistä Ukrainasta saapuneista lapsista, jotka tarvitsisivat varhaiskasvatuspalveluja.

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus kertoo, että mikäli tarvetta tulee, alle kouluikäisille lapsille järjestetään toimintaa pääsääntöisesti avoimen varhaiskasvatuksen perhekerhoissa ja pienten lasten kerhoissa sekä osa-aikaista varhaiskasvatusta (20 tuntia viikossa).