Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hankala talvi tuntuu vielä keväälläkin: kelirikosta tulossa Pirkanmaalla vaikea – Reikiä, kohoumia ja painorajoituksia riittää

Syksyn runsaat vesisateet ja talven pitkät pakkasjaksot aiheuttavat Pirkanmaan teille vaikean kelirikkokevään.

Routaheittoja on ollut tiestöllä nähtävissä jo tammikuusta lähtien.

Pirkanmaan ELY-keskus kertoi kelirikkotilanteesta tänään.

Erittäin sateisen syksyn ja marraskuun lopussa alkaneiden pitkien pakkasjaksojen seurauksena maaperässä on nyt runsaasti vettä, ja pohjavedet ovat olleet talven aikana korkealla. Pirkanmaan lumitilanne on myös keskimääräistä korkeampi, mikä lisää sulamisvaiheessa tiestön vesikuormitusta. Runsaasta lumipeitteestä huolimatta maa on routaantunut suuressa osassa Pirkanmaata selvästi tavanomaista syvemmälle.

Pirkanmaan Ely-keskuksen mukaan on ennustettavissa, että tänä keväänä sorateiden kelirikkotilanne voi olla vaikea ja haasteellinen erityisesti raskaalle liikenteelle. Raskaat kuljetukset kannattaa sen vuoksi ajoittaa joko kelirikkoa edeltävään tai sen jälkeiseen aikaan. Vaikka tielle ei olisikaan vielä asetettu painorajoitusta, voi yksittäinenkin raskas kuljetus pehmenneellä tiellä vaurioittaa tietä niin, että painorajoitus joudutaan sen jälkeen asettamaan.

Runkokelirikon aiheuttamat paikalliset rungon pehmentymät, reiät ja kohoumat vaikeuttavat sorateillä kaikkia liikkujia. Soratien runkokelirikko näkyy koko tien kantavuuden heikkenemisenä, pintakelirikko taas tien pehmeänä tai liejumaisena pintakerroksena. Tienkäyttäjien tulee sopeuttaa ajonopeutensa kelirikon edellyttämälle tasolle.

Kelirikon vakavuus riippuu kuitenkin suurelta osin kevään säistä. Kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat lieventää kelirikkoa.

Viime vuosina Pirkanmaalla on yleensä kelirikon vuoksi painorajoitettu sorateitä alle 40 kilometriä. Vuosi 2018 oli poikkeus. Silloin runkokelirikko oli poikkeuksellisen vaikea ja painorajoituksia kertyi kaikkiaan 282 tiekilometrille. Todennäköistä on, että tänä keväänä painorajoituksia joudutaan Pirkanmaalla asettamaan runsaasti.

Päällysteiden kannalta perinteinen ja luminen talvi on ollut hyvä, joskin päivällä sulaneen hangen kylmän yön uudelleen jäädyttämä vesi kurittaa jäätyessään niitäkin. Etenkin vähäliikenteisten teiden ikääntyneet päällysteet voivat paikoin reikiintyä. Yhdessä sateen kanssa nollan molemmin puolin vaihtelevat lämpötilat ovat päällysteille myrkkyä.