Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeriön hanke: Perusteettomat turvapaikkahakemukset käsiteltävä nopeasti jo rajalla

Sisäministeriön hankkeessa selvitetään ja valmistellaan lakimuutokset, jotka mahdollistaisivat rajamenettelyn käyttöönoton Suomessa.

Rajamenettelyssä todennäköisesti perusteettomia turvapaikkahakemuksia voitaisiin käsitellä nopeasti heti rajalla tai sen läheisyydessä.

Näin ehkäistäisiin hakijoiden liikkumista Suomen alueella tai edelleen muihin EU-maihin.

Hankkeessa arvioidaan eri vaihtoehtoja ja niiden perus- ja ihmisoikeusoikeusvaikutuksia suhteessa Suomen perustuslakiin, kansalliseen ja EU:n lainsäädäntöön sekä kansainvälisiin ihmisoikeusvelvoitteisiin.

Samalla selvitetään, miten uusi sääntely vaikuttaisi yksilön asemaan ja oikeuksiin.

Suomen turvapaikkalainsäädäntö perustuu pitkälti EU-lainsäädäntöön, joka on Suomessa pantu myös harkinnanvaraisilta osilta täytäntöön melko kattavasti. Selvityksessä esitetään kuitenkin joitakin EU-lainsäädännön keinoja, joiden käyttöönotosta olisi todennäköisesti lisähyötyä hybridivaikuttamisesta johtuvan tilanteen hallinnassa. Yksi tällainen keino olisi rajamenettely.

Sisäministeriön selvityksessä tarkasteltiin ainoastaan normaaliolojen lainsäädäntöä, jossa normaaliolojen häiriötilanteiden toimivaltuuksista olisi ensisijaisesti säädettävä. Lainsäädännön kehittämiseksi esitettyjä keinoja on tärkeää selvittää viivytyksettä tarkemmin.

Muuttoliikkeen välineellistämiseen vastataan monin erityyppisin operatiivisin, oikeudellisin, diplomaattisin ja taloudellisin keinoin. Ratkaisu muuttoliikettä hyväksikäyttävään vieraan valtion poliittiseen painostukseen löytyy ensisijaisesti diplomatiasta. Tarvitaan kuitenkin myös selkeää lainsäädäntöä ja viranomaisille riittävät toimivaltuudet toimia häiriötilanteissa ennalta ehkäisevästi ja tehokkaasti, Sisäministeriö viestittää tiedotteessaan.

Hanke on asetettu ajalle 15.3.2022–31.3.2023. Sisäministeriö valmistelee hanketta tiiviissä yhteistyössä oikeusministeriön, Maahanmuuttoviraston ja Poliisihallituksen kanssa. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2022.