Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lastensuojelu ja toimeentulotuki työllistivät sosiaaliasiamiehiä – "Valitettavasti sosiaaliasiamieheen ei olla yhteydessä silloin, kun lastensuojelun avo- tai sijaishuolto on ollut onnistunutta..."

Tampereen seutukunnan sosiaaliasiamiehet käsittelivät 863 asiaa vuonna 2021, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Vuonna 2021 sosiaaliasiamieheen otettiin edellisvuosien tapaan eniten yhteyttä lastensuojeluun liittyvissä asioissa. Toiseksi eniten yhteydenotot koskivat kunnan harkinnanvaraista toimeentulotulotukea ja kolmanneksi eniten aikuissosiaalityötä.

Useimmiten yhteydenottojen syynä oli palvelun toteuttaminen tai päätös. Viime vuonna sosiaaliasiamies keskusteli asiakkaiden kanssa usein myös jonotus- ja käsittelyajoista sekä tietosuojasta. Sen sijaan kohteluun liittyvät yhteydenotot vähenivät lähes puolella edellisvuodesta.

Lastensuojelun asiakasmäärät ovat olleet asiakasturvallisuutta vaarantavalla tasolla pitkään koko maassa. Asiakasmäärää on vuoden 2022 alusta rajoitettu lainsäädännöllä 35 asiakaslapseen sosiaalityöntekijää kohti.

– Valitettavasti sosiaaliasiamieheen ei olla yhteydessä silloin, kun lastensuojelun avo- tai sijaishuolto on ollut onnistunutta ja vaikuttavaa. Näitäkin tarinoita onneksi löytyy: Lapsia ja nuoria saadaan pelastettua parempaan elämään, toteaa sosiaaliasiamies Laura Helovuo Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Sosiaaliasiamiestoiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Sosiaaliasiamiehet antavat sosiaalihuollon oikeusturvaneuvontaa kuntalaisille ja henkilöstölle.

Seutukunnan sosiaaliasiamiesten toiminta-alueeseen kuuluvat Tampere-Oriveden, Kangasala-Pälkäneen ja Pirkkala-Vesilahden yhteistoiminta-alueet, Lempäälä, Nokia, Ylöjärvi sekä Valkeakoski.