Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan kuntatyöntekijöistä eläköityy kymmenessä vuodessa 32 prosenttia – Näillä aloilla eniten eläkkeelle jääviä

Pirkanmaalla kunta-alan henkilöstöstä jää eläkkeelle joka kolmas seuraavien kymmenen vuoden aikana. Tämä käy ilmi Kevan vuosittaisesta eläköitymisennusteesta.

Koko maata verrattaessa kunta-alan eläköityminen on Pirkanmaalla hieman maan keskitasoa alhaisempaa. Voimakkainta eläköityminen on Pohjois- ja Itä-Suomessa, pienintä Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.

Suurimpia ammattiryhmiä tarkasteltaessa Pirkanmaalla eläköityy esimerkiksi lähihoitajista 32 prosenttia, peruskoulun yläluokkien ja lukion opettajista 28 prosenttia ja sairaanhoitajista 21 prosenttia seuraavien kymmenen vuoden kuluessa.

Kaiken kaikkiaan kunta-alalta on siirtymässä eläkkeelle kymmenen vuoden kuluessa 33 prosenttia nykyisistä työntekijöistä, valtiolta 35 prosenttia ja kirkolta 39 prosenttia.

– Seuraavien kymmenen vuoden aikana eläköitymistahti on kiivas julkisella alalla. Tämä haastaa työnantajat pohtimaan työjärjestelyitä ja miettimään, miten lähtijöiden tilalle pystytään houkuttelemaan uusia osaajia erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella. Tilastojen valossa näyttää siltä, että esimerkiksi lähihoitajilla on nyt vara valita, missä he haluavat työskennellä, sanoo eläkejohtaja Eija Korhonen.

Kunta-alan tuore ennuste kertoo, että suurin osa tulevien vuosien eläkkeelle jäävästä henkilöjoukosta muodostuu suurimmista ammattiryhmistä, kuten hoitaja- ja opettaja-ammateista. Koko maan tasolla suhteellisesti eniten eläköityviä arvioidaan olevan muiden muassa hierojien, ylihoitajien, kotipalvelutyöntekijöiden, ammattikorkeakoulujen yliopettajien ja mielenterveyshoitajien ammateissa. Pienintä eläköityminen on ensihoitajien, nuoriso-ohjaajien ja erikoislääkärien ammattiryhmissä.