Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTV: Ruoka on pian Suomessa kalliimpaa Ukrainan sodan takia – näiden ruokien hintojen nousussa suurimmat paineet

Ruoan hinta tulee nousemaan Suomessa merkittävästi Ukrainan sodan seurauksena, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö Hanna Karikallio MTV Uutisten haastattelussa.

Karikallio perustelee syytä sillä, että Ukraina ja Venäjä ovat suuria viljantoimittajia.

– Me ennustimme tammikuussa, että elintarvikkeiden hinnat nousevat Suomessa 2,5 prosenttia, mutta kyllä tämän ennusteen joutuu vähintään tuplaamaan. Ehkä enemmänkin, Hanna Karikallio kertoo.

Myllyn Paras -yhtiön toimitusjohtaja Miska Kuusela on samalla linjalla arviossaan.

– Taloudelliset tutkimuslaitokset ennustivat, että ruoan hinta nousee 1,8 prosenttia. Sanoin jo tuolloin, että siinä on pilkku väärässä paikassa. Se varmasti edelleen pitää paikkansa, Kuusela toteaa MTV:lle.

Ukraina on merkittävä vehnän, ohran, maissin ja auringonkukkaöljyn viejä ja Venäjälläkin on tärkeä rooli maailman ruokamarkkinoilla.

Luonnonvarakeskuksen Karikallion mukaan on vaikea sanoa, mitä elintarvikkeita hintapaineet eivät koskisi.

– Lihan tuotantokustannukset ovat nousseet erityisen paljon energiakustannusten ja rehukustannusten myötä. Siellä on isot paineet. Maitotuotteilla on iso kysyntä globaalisti. Siellä tulee lisää paineita hinnannousuun, hän arvioi.