Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyytymättömyys terveysasemiin työllisti potilasasiamiestä Tampereella – "On ollut yllätys, miten vähän koronaan liittyvissä asioissa on potilasasiamiehelle soitettu"

Tampereen kaupungin potilasasiamies käsitteli vuoden 2021 aikana 1250 asiatapahtumaa.

Määrä ei merkittävästi muuttunut edellisvuodesta, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Tampereen kaupungin potilasasiamies palvelee Tampereen, Oriveden, Kangasalan, Pälkäneen, Lempäälän sekä TAYS Hatanpään toimintayksiköissä asioivia potilaita.

Vuonna 2021 avosairaanhoitoon eli terveysasemiin liittyviä asiatapahtumia oli eniten, yhteensä 399. Seuraavaksi suurimmat yhteydenottojen aiheet olivat Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin ja suun terveydenhuoltoon liittyneet kysymykset.

Useimmiten yhteydenoton syynä oli hoitoon tyytymättömyys, joka oli aiheena 447 yhteydenotossa. Hoitoon tyytymättömyyteen liittyvät yhteydenotot kasvoivat reilusti edellisvuodesta, sen sijaan potilasvahinkoepäilyihin sekä hoitoon pääsyyn liittyvät yhteydenotot vähenivät edellisvuoteen verrattuna.

Koronapandemia jatkui myös vuonna 2021, mutta sen vaikutusten näkyminen terveydenhuoltoon ei ole tullut merkittävästi esille potilaiden yhteydenotoissa.

– On ollut yllätys, miten vähän koronaan liittyvissä asioissa on potilasasiamiehelle soitettu. Tilanne on kuitenkin koskettanut kaikkia kuntalaisia jo kohta kahden vuoden ajan, potilasasiamies Iiris Markkanen toteaa Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Potilas- ja asiakasturvallisuussuunnitelmien mukaan potilas- ja asiakasturvallisuus ovat hoidon, hoivan ja palvelun laadun perusta. Potilas- ja sosiaaliasiamiesten roolia osana potilas- ja asiakasturvallisuutta on alettu pohtia niin valtakunnallisesti kuin myös nostettu osaksi potilas- ja asiakasturvallisuutta koskevia suunnitelmia.

– Potilasasiamies haluaa omalta osaltaan olla tukemassa ja kehittämässä potilas- ja asiakasturvallisuutta tulevaisuudessa eteenpäin, kertoo sosiaali- ja potilasasiamies Taija Mehtonen tiedotteessa.

Selvityksessään potilasasiamies kertoo muun muassa havaintojaan liittyen odotuksiin hoidosta, terveysasemien puhelimella tavoitettavuudesta, tyytymättömyydestä hammasproteeseihin, koronarokotteista sekä koronan vaikutuksista terveydenhuollon saatavuuteen ja harkinnan käyttämisestä psykiatrian merkinnöissä lähetteissä ja lääkärinlausunnoissa sekä asiakas- ja potilasturvallisuudesta.