Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mikä puree jäähän? Ei mikään – Pahimpia talvia 40-vuotisella työurallani, sanoo huoltoyhtiökonkari

Huolto: Oman urani 40 talven ajalta tämä menee työmäärässä kärkikolmikkoon, kokenut huoltoyhtiömies sanoo.

Kuluvasta talvesta lienee jokaisella tamperelaisella jokin mielipide, mutta millainen se on kiinteistöhuollon ammattilaisen näkökulmasta?

– Talvi on ollut meidän työmme kannalta huomattavan paljon vaikeampi kuin vaikkapa viimeisen 10–20 vuoden aikana ovat talvet olleet ja oman urani 40 talven ajalta tämä menee työmäärässä kärkikolmikkoon, Kartanon Kiinteistöpalvelut Oy:n kokenut työnjohtaja Pekka Näppilä sanoo.

Runsasluminen talvi ärsyttää joitakin, toiset tykkäävät siitä. Liukkaus tuskin on kenenkään mielestä kivaa eikä sen täydelliseen poistamiseen ole keinoja.

– Vaikka laitteet ja työtavat ovat kehittyneet vuosikymmenien aikana todella paljon, ei ole löydetty ratkaisua sille, miten liukkaus poistetaan pitemmäksi ajaksi yhdellä kerralla, Näppilä toteaa.

Miehellä on ehdotus, joka voisi lieventää liukasteluongelmia kulkuväylillä.

– Nyt käytetään 4-8 millin raekoon hiekoitussepeliä, joka painuu jään sisälle, kun aurinko hiemankin lämmittää jäätä. 1980-luvun alussa käytettiin niin sanottua luonnonhiekkaa. Kun sitä levitti jään päälle, se ei auringon tullessa uponnut yhtä pahasti jäähän vaan sitä jäi jonkin verran pintaan. Sitä hiekkaa ei taida enää kukaan käyttää missään, Pekka Näppilä muistelee.

Kartanon Kiinteistöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja Pasi Mäkinen sanoo, että jäänsulatusaineet purevat jäähän, mutta niiden käyttämistä yritetään välttää viimeiseen asti. Kun ainetta kulkeutuu kengänpohjissa rappukäytäviin, tekee se rumaa jälkeä lattiapinnoille.

– Alan kalusto ei vain pysty poistamaan tällä hetkellä maassa olevaa jäätä kokonaan, Näppilä toteaa ja muistuttaa kaikkien muidenkin kiinteistöhuoltoyhtiöiden painiskelevan tänä talvena aivan samojen ongelmien kanssa.

Tampereen lumimassat tulivat tänä talvena taivaalta ikään kuin purskeina muutamana viikonloppuna ja viikonloppuisin on Pasi Mäkisen mukaan hankalampi saada lumityöt järjestykseen kuin arkena.

– Vaikein on lumisade, joka alkaa aamulla ja lunta sataa koko päivän. Kunpa sade alkaisikin aina illalla ja päättyisi aamuyöllä. Silloin työt pääsisi aloittamaan aamuyön tunteina eikä työstä koituisi kenellekään kohtuutonta haittaa.

– Päivällä ihmiset tallaavat lunta ennen kuin se ehditään poistaa. Siitä kertyy polannetta ja kun se jäätyy niin tulee hankaluuksia, Näppilä selvittää.

Talvi on nyt ollut hyvin talvimainen, mutta seuraava talvi saattaa olla vähäluminen eikä liukkautta ole yhtä paljon. Sellaisen talvena Kartanon Kiinteistöpalvelut Oy:llä on vähemmän töitä, mutta se ei vaikuta kiinteistöyhtiöiden kanssa tehtyihin sopimuksiin.

– Meillä on pääosin kiinteät sopimukset eli riskiä on jaettu meidän ja asiakkaiden kesken. Raskaana talvena, jolloin töitä on mielettömän paljon, kiinteistöpalveluyhtiö on taloudellisesti erittäin tiukoilla. Vähälumisena talvena kalusto kuluttaa vähemmän polttoainetta eivätkä koneet hajoa yhtä helposti. Työntekijöillä on huomattavasti vähemmän ylitöitä, toimitusjohtaja Mäkinen kertoo.

Kun pakkanen poistuu ja lämpötila on yölläkin plussan puolella, käynnistyy kansalaisten ihmettely siitä, milloin hiekat poistetaan maasta.

– Aloittamishetki vaatii rohkean päätöksen. Sen voi nyt sanoa, että ihan hetkeen se ei Tampereella tänä keväänä tapahdu, Pekka Näppilä pohtii.