Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riittääkö 3 euroa litraltakaan...? Bensan hinnan noususta huimia arvioita ulkomailta – Nyt puhuu suomalainen asiantuntija

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto arvioi, että öljyn hinta tuskin nousee Ukrainan sodan ja sen seurannaisvaikutuksen takia niin korkealle kuin kovimmissa markkina-arvioissa on veikattu.

Kuusisto totesi torstaina, että öljystä maksettaneen seuraavan puolen vuoden aikana korkeimmillaan 150 dollaria.

Se olisi lähellä viime päivien huippua, eli 140 dollaria, mutta kuitenkin kaukana kaikkein kovimmista ennusteista.

Öljyn hinnalla on suoria vaikutuksia polttonesteiden hintaan myös Suomessa.

Mikäli Kuusiston arvio osuu oikeaan, kaikkein hurjimmat ennusteet bensan- ja dieselin litrahinnan kallistumisesta jopa kolmeen euroon eivät toteutuisi.

Kovimmissa veikkauksissa öljyn hinnan on väläytetty nousevan 200 dollariin tynnyriltä. Myös Suomessa osa ekonomisteista on pitänyt tätä mahdollisena.

Venäjän varapääministeri Alexander Novak on puolestaan varoitellut, että EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteiden takia hinta voisi nousta jopa yli 300 dollariin .

Minna Kuusiston mukaan öljyn ja muiden tärkeiden hyödykkeiden hinnoista on nähty voimakkaita liikkeitä viime viikkoina, kun markkinat ovat spekuloineet pakotteiden kiristymisellä.

Yhdysvallat ja Britannia ilmoittivatkin kieltävänsä öljyn- ja kaasuntuonnin Venäjältä, mutta EU – joka on Venäjälle huomattavasti tärkeämpi kauppakumppani – ei ole vastaavaa päätöstä ainakaan vielä tehnyt.

– Arvioimme, että öljyn hinta voisi korkeimmillaan nousta 150 dollariin tynnyriltä seuraavan puolen vuoden aikana, mikäli tuotanto- ja toimitusketjuissa nähdään merkittäviä häiriöitä esimerkiksi pakotteiden kiristymisen myötä, Kuusisto toteaa.

Polttonesteiden hinnat ovat tällä viikolla nousseet jo ennätyskorkealle, kun öljytynnyrin hinta nousi noin 140 dollariin. Keskiviikkona hinta kääntyi 12 prosentin laskuun.

Kuusiston mukaan tärkeässä roolissa on nyt myös öljyntuottajajärjestö OPEC.

– Yhdistyneet arabiemiirikunnat ilmoittikin juuri aikovansa kannustaa muita OPEC-jäsenmaita tuotannon lisäämiseen.

Joka tapauksessa Suomessakin pitää nyt tottua selvästi aiempaa korkeampiin polttoaine- ja energiahintoihin. Danske Bankin arvion mukaan Ukrainan sota ei todennäköisesti leviä Euroopassa, mutta konfliktin nopea loppuminen on epätodennäköistä.