Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Adoptio Ukrainasta ei ole nyt oikea tapa auttaa –  "Ensisijaista on kaikin keinoin ehkäistä lasten joutumista eroon vanhemmistaan"

Adoptio ei ole nyt oikea keino auttaa ukrainalaisia lapsia sotaolosuhteissa. Sen sijaan tulee kaikin keinoin ehkäistä lasten joutumista eroon vanhemmistaan, kertoo adoptiolautakunta Valviran tiedotteessa.

– Kansainvälistä adoptiota tulisi välttää katastrofi- ja poikkeusoloissa, jolloin on erityisen korkea riski, että lapsia joutuu eri syistä eroon vanhemmistaan. On myös hyvä muistaa, että kansainvälinen adoptio on viimesijainen vaihtoehto lapselle vakaissakin olosuhteissa, toteaa tiedotteessa adoptiolautakunnan puheenjohtaja Irene Pärssinen-Hentula.

– Tällä hetkellä ensisijaista on kaikin keinoin ehkäistä ennalta lasten joutumista eroon vanhemmistaan oli se sitten Ukrainassa tai pakomatkalla sieltä pois, Pärssinen-Hentula jatkaa.

Hänen mukaansa suomalaisten luonnollinen halu auttaa olisi tärkeää kanavoida avustusjärjestöjen humanitäärisen avun kautta. Lisäksi on tärkeää myös tukea Ukrainasta paenneita lapsiperheitä välittömän, arjessa tarvittavan avun saamiseksi.

Pärssinen-Hentula muistuttaa, että jos Suomessa asuvan toiveena on adoptoida lapsi, prosessi etenee kotimaan adoption tai suomalaisten adoptiojärjestöjen tarjoamien vakiintuneiden yhteistyömaiden kautta.

Tiedotteen mukaan adoptiojärjestöjä Suomessa ovat Pelastakaa Lapset ry sekä Interpedia ry.

Adoptiolautakunta toimii Valviran yhteydessä.