Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hjalliksen 29-vuotias tamperelainen oikea käsi on nyt aluevaltuutettu – "Enkä voi kieltää, ettenkö olisi aina haaveillut ministeriydestäkin"

Näkökulma: Liike Nytin Pirkanmaan ainoa aluevaltuutettu haluaa osallistaa asukkaita päätöksentekoon.

Samoilla tavoilla tai samoilla ajatuksilla ei synny mitään uutta. Näin sanoo Liike Nytin varapuheenjohtaja ja aluevaltuutettu Karoliina Kähönen, 29. Tamperelainen Kähönen on puolueensa ainoa aluevaltuutettu Pirkanmaalla.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Liike Nyt sai Pirkanmaalla virallista vaikutusvaltaa. Pyrin käyttämään sen mahdollisimman hyvin, Kähönen sanoo.

Kähönen kertoo aina olleensa kiinnostunut siitä, miten muilla ihmisillä menee ja miten asioihin voi vaikuttaa. Se sai hänet hakeutumaan politiikkaan, mutta myös aluevaltuustoon.

– Nyt aletaan rakentaa tulevaa sotea. Eduskunnassa hyväksyttiin sotelait, mutta se oli vain hallinnollinen päätös. Nyt toimintaa aletaan toteuttaa, Kähönen sanoo.

Hänelle on näillä näkymin tulossa paikka hyvinvointi-, yhteistyö- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnassa. Yhteistyö ja alueen yhteen pelaaminen onkin Kähöselle tärkeää.

– Pirkanmaa on suurin hyvinvointialue ja täällä on valtavasti massaa, mutta silti alue on aika sirpaleinen. On tekemistä alueellisten eroavaisuuksien kokoamisessa yhteen.

Uskon, että mitä useampi tekee päätöksiä, sitä useampaa ne palvelevat.

Alueellisilla eroavaisuuksilla Kähönen tarkoittaa muun muassa hoitoonpääsyaikoja, jotka saattavat vaihdella jopa Tampereen sisällä.

– Olen tamperelainen ja minulle on tärkeää, että jo pelkästään Tampereellakin saadaan asioita eteenpäin, mutta ympäryskunnat ovat aivan yhtä tärkeitä. Aluevaltuustossa ollaan koko Pirkanmaan asialla ja kaikkien pirkanmaalaisten äänen pitäisi kuulua päätöksenteossa.

Aluevaltuustojen isoksi ratkaistavaksi ongelmaksi Kähönen nimeää hoitajapulan.

– Siitä on puhuttu vuosikausia. Mitä asialle tehdään? Nyt on minun mielestä aika lunastaa ne lupaukset, mitä on vuosikausia luvattu, että sotehenkilöstön työolot paranevat. Palkkauskysymys on iso asia, toki poliittisena päättäjänä en voi ottaa siihen kantaa sen enempää.

Kähöselle tärkeää on myös ihmisten osallistaminen.

– Uskon, että mitä useampi tekee päätöksiä, sitä useampaa ne palvelevat.

Kähönen toivoo, että soteakin rakennettaisiin uudella tavalla.

– Vaatii, että heikompia signaaleja kuunnellaan tässä yhteiskunnassa. Ettei päätöksissä kuulu vain meidän päätöksentekijöiden ääni vaan enemmän niiden ääni, joihin päätökset eniten vaikuttavat.

Kunnianhimoinen Kähönen valmistui hallintotieteiden maisteriksi vain 23-vuotiaana ja tekee parhaillaan väitöskirjaa. Hän oli perustamassa Liike Nytiä ja työskentelee puolueen eduskuntaryhmän pääsihteerinä. Tavoitteena on kansanedustajuus.

– Enkä voi kieltää, ettenkö olisi aina haaveillut ministeriydestäkin. Koen, että haluan antaa kaiken osaamisen ja kokemuksen, mitä tähän ikään mennessä on tullut.