Teatteriarvio | Reilun kolmen tunnin sukellus länsimaisen kapitalismin historiaan siirtyi työväenteatterin näyttämölle – "Massini on onnistunut kirjoittamaan tosiasioden perusteella koukuttavan jännityskertomuksen"

Teatteriarvio: Pitkään odotettu teos on syväluotaus länsimaiseen taloushistoriaan reilussa kolmessa tunnissa.

Italialaisen Stefano Massinin kirjoittama Lehman-trilogia sai kantaesityksensä Milanossa vuonna 2015. Alunperin teksti oli kirjoitettu 9-tuntiseksi radiokuunnelmaksi.

Lehman-trilogia sai nopeasti kansainvälisen suosion. Suomessa siitä on aiemmin esitetty kaksi ensimmäistä osaa, nyt koko trilogia.

Näytelmän alussa baijerinjuutalainen kirjakauppiaan poika Hayum Loman saapuu New Yorkiin vuonna 1844 ja saa uuden nimen Henry. Hän muuttaa Alabamaan ja perustaa kauppaliikkeen.

Kolme vuotta myöhemmin Mendel Lehman matkustaa luo ja muuttaa nimensä Emanueliksi. Vuonna 1850 perässä tulee kolmas veli Mayer ja yhteisen kauppaliikkeen nimeksi tulee Lehman Brothers, Veljekset Lehman.

Pian veljekset laajentavat toimintaansa, ostavat raakapuuvillaa ja myyvät sitä hyvällä voitolla. He avaavat oman toimiston New Yorkissa ja aloittavat myöhemmin myös pankkitoiminnan. Voittokulku jatkuu, Lehman Brothers sijoittaa rautateiden rakentamiseen, ja 1887 siitä tulee pörssin jäsen. Vuosien mittaan uudet sukupolvet jatkavat työtä. Herbert Lehman tosin jättää yhtiön ja hänet valitaan New Yorkin vara- ja myöhemmin kuvernööriksi. Wall Streetin pörssiromahdusta seuraa suuri lama ja 13 miljoonaa amerikkalaista jää työttömäksi. Lehmanit aloittavat sijoitusyhtiö Lehman Corporationin ja uskomaton menestys jatkuu.

Viimeinen Lehman, Bobbie, kuolee ja neljä vuotta myöhemmin Pete Petersonista tulee suvun ulkopuolinen toimitusjohtaja ja hallituksen. Vuonna 1984 American Express ostaa Lehman Brothersin, joka nousee mailman vaikutusvaltaisimpien sijoitusyhtiöiden johtoon. Yhtiö tekee voittoa 4 miljardia dollaria vuonna 2007, mutta hakeutuu vuonna 2008 konkurssiin. Juutalaisveljesten perustama amerikkalainen unelma murskaantuu.

Stefano Massini on onnistunut kirjoittamaan tosiasioden perusteella koukuttavan jännityskertomuksen, joka on samalla kuin huippuhyvä taloustieteen kurssi. Ohjaaja Davide Givanzana on tuonut esitykseen myös kepeyttä ja näyttelijät - Timo Torikka, Juha Sääski ja Jussi Lehtonen - taipuvat uskomattomiin suorituksiin. Muusikko Maija Ruuskanen on tärkeä osa kokonaisuutta – hän ja hänen säveltämänsä musiikki muuntuvat vuosikymmenten myötä modernimmiksi.

Tinde Lappalaisen lavastus toimii yksinkertaisuudessaan loistavasti.

TTT

Lehman-trilogia

Käsikirjoitus Stefano Massini

Ohjaus Davide Giovanzana

Sävellys ja äänisuunnitytelu Maija Ruuskanen

Äänisuunnittelu Tommi Koskinen

Valosuunnittelu ja tekninen päällikkö Pietu Pietiäinen

Lavastus ja pukusuunnittelu Tinde Lappalainen

Videosuunnittelu ja haastattelut Joona Pettersson

Tampereen esityksissä:

Tekninen päällikkö Mika Lehtinen

Näyttämötekniikka Antti Lauttamäki, Hannu Alanen ja Kari Koskiranta

Valo- ja videotekniikka Tero Koivisto

Äänitekniikka Kyösti Kallio

Lavalla Timo Torikka, Jussi Lehtonen, Juha Sääski ja Maija Lehtonen

Tuotantoyhteistyössä Tampereen Työväen Teatteri, Espoon Kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri

Tampereen ensi-ilta TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä 24. helmikuuta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut