Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näillä tossuilla Ville Ylöjärveltä juoksi 490 kilometriä aikaan 83 tuntia – "Jalat turpoavat kisan aikana"

Ylöjärveläinen Ville Niemenmaa esittelee tossuja, joilla mies osallistui viime vuoden marraskuussa Kreikassa 490 kilometrin juoksutapahtumaan Tupla-Spartathlon.

– Tällaiset leveälestisemmät tossut ovat hyvät, koska jalat turpoavat kisan aikana. Tiedän, että normaalimmat tossut eivät menisi enää jalkaan. Olin kisatossuilla kaksi päivää kisan jälkeen, kun ne olivat ainoat, jotka mahtuivat jalkaan ja tossut olivat jalassa vielä lennolla Suomeen, Niemenmaa kertoo juoksurääkistä, johon kului 85 tuntia.

Niemenmaa aloitti juoksuharrastuksen vasta hieman yli kymmenen vuotta sitten. Tavoitteena oli silloin juosta kerran elämässä maraton, minkä hän tekikin seuraavana keväänä.

– Kuulin kisakeskuksen suihkutiloissa, kun jotkut puhuivat, että juoksevat maratonin seuraavanakin päivänä. Ihmettelin, että miten joku voi juosta saman matkan heti seuraavana päivänä, Niemenmaa muistelee.

Hänkin halusi hieman myöhemmin kokeilla rajojaan: 100 kilometrin juoksu, 24 tunnin juoksu, 250 kilometrin juoksu...Sitten Niemenmaa löysi Tupla-Spartathlonin, jossa 490 kilometrin matka kertyy tavallisen Spartathlonin (Ateena-Sparta) kaksinkertaistamisesta.

– Olin ensimmäisellä kerralla melko varma, että en pääse maaliin, koska menin siinä niin tuntemattomalle alueelle. Hyvin matka kuitenkin sujui, mies kertoo marraskuun 2017 kilvasta.

Silloin aika oli 83 tuntia, marraskuun 2021 juoksussa pari tuntia enemmän. Erolle on selkeä selitys. Niemenmaa eksyi matkalla.

– Oli yö eli siis säkkipimeää ja kauhea sumu. Nousin ylös vuoristossa ja valitsin yhdessä risteyksessä kahdesta hiekkatiestä väärän. Huomasin sitten virheen puhelimessani olevasta seurantajärjestelmästä ja kisajärjestäjätkin soittivat minulle, kun olivat huomanneet minun pudonneen reitiltä. Palasin taaksepäin. Siinä meni varmaan tunti hukkaan, Ville Niemenmaa sanoo.

Pimeys alkaa marraskuisessa Kreikassa noin kello 17 ja jatkuu yli aamuseitsemän. Otsalampun avulla näkee tien ja Niemenmaa on täynnä vilkkuvia valoja, jotta autoilijat, jotka kaikki eivät käytä edes ajovaloja, näkisivät juoksijan tien laidassa.

Niemenmaa ei nukkunut tämän kisan aikana yhtään, viimeksi hän nukkui tunnin siellä, tunnin täällä matkan varrella olevissa huoltokeskuksissa, joista saa myös ruokaa.

490 kilometrin juoksumatkalla pitää tsempata itseään monta kertaa jaksamaan sekä henkisesti että fyysisesti.

– Juokseminen tuntuu väkisinkin pahalta jossain vaiheessa. Fyysiset rajat tulevat vain vastaan. Minulla oli pahin paikka 50 kilometriä ennen maalia. Bensa oli kropasta vain totaalisen loppu, mutta siinä kohdassa tiesin, että pääsen maaliin vaikka kontaten, Ville Niemenmaa toteaa.