Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ooppera-arvio | Taikahuilu soi jälleen Las Vegasin välkkeessä, mutta vapaamuurarit ovatkin nyt rotaryja – "Tietty hartaus ja oikeamielisyys eivät nyt välity”

Ooppera-arvio: W.A. Mozartin rakastettu ooppera Taikahuilu palasi Tampereelle uusin solistein.

Taikahuilu on yksi eniten esitetyistä oopperoista, eikä ihme; Mozartin musiikki on kaunista, melodista ja mieliin painuvaa.

Tamperelaislähtöisen Tuomas Parkkisen ohjaus vuonna 2011 herätti jo hämmennystä. Oopperan tapahtumapaikkana oli Las Vegas, jossa kirkkaat neonvalomainokset välkkyivät.

Hyvyyden temppeli oli vaihtunut Luxor-hotelliksi, ylipappi Sarastrolla (Jaakko Ryhänen) oli asuna lännenpuku ja kaitsijapappi (Jorma Hynninen) toimi baarimestarina – yön kuningatar oli yökerholaulajatar.

Nyt esitystä on päivitetty, solistikaarti on vaihtunut, mutta Las Vegasissa ollaan edelleen.

Libreton kirjoittaja Emanuel Schikaneder oli Mozartin vapaamuurariveli ja oopperassa on runsaasti veljeskunnan rituaaleja. Ohjaaja Tuomas Parkkinen on valinnut tilalle Las Vegasin Rotary-klubin. Vaihdoksista voidaan olla monta mieltä, mutta tietty hartaus ja oikeamielisyys eivät nyt välity.

Taikahuilua on Suomessakin esitetty paljon. Savonlinnan Oopperajuhlilla se oli kestosuosikki 1970–80-luvuilta alkaen ja palasi yhä uudelleen samalla ohjauksella ja lavastuksella. Lapsille se oli mitä sopivin ensioopperaksi; mukana oli lukuisia lapsirooleja ja Papageno hauskutti aina uusia katsojia.

Tampereelta on mieleen jäänyt elämyksenä Lisbeth Landefordin ohjaama ja Rafael Wardin puvustama hieno Konservatorion oppilasesitys vuonna 2004.

Tampereen Oopperan tämän kevään Taikahuilu ihastuttaa erityisesti musiikillaan ja Ville Syrjän häikäisevällä valosuunnittelulla. Tuuli Takalan Pamina on esityksen tähti; hän valloittaa upealla äänellään ja tulkinnallaan. Tuomas Katajalan Tamino luo hänelle oivan seesteisen vastaparin. Yhteinen tie päättyy vaikeuksien kautta jättiläiskermakakkuun ja häihin.

Arttu Katajan Papageno vastaa esityksen huumorista – hän on perusmies, jolle ruoka ja juoma ovat tärkeintä. Päivi Pylvänäisen Papagena on samaa maata. Haaveilukohtaus tulevista lapsista vetoaa tunteisiin.

Nicholas Söderlund on kokenut laulaja, mutta Sarastron vaatimaa karismaa ei aivan ole.

Yön kuningatar on useimmiten nähty julmana ja pelottavana. Suvi Väyrynen laulaa vaativat aariat erinomaisesti. Yhdeksän yön kuningattaren yhtäaikainen mukana olo lisää vaikuttavuutta.

Silja Aalto, Irina Nuutinen ja Maiju Vaahtoluoto ovat hurmaavia kolmena naisena. Johan Krogius ja Tuukka Haapaniemi säväyttävät äänillään haarniskoituina.

Kaitsijapappi Ville Rusasen osana on olla komeääninen baarimestari. Jaakko Kortekankaan Monostatos on ajatuksiltaan nykypäivään vaikeasti soveltuva, vaikka habitusta on muokattu. Myös oopperan antama naiskuva on tänä päivänä rasistinen.

Esko Roine ja Heikki Kinnunen olivat pappeina mukana jo edellisessä Taikahuilu-ohjauksessa. Heidän puheilmaisunsa on mallikkaan selkeätä ja näytteleminen rennon luontevaa.

Erityisen kiitoksen ansaitsevat Jouni Rissasen valmentamat lapsilaulajat. Kolmen pojan tilalla laulaa nyt onnistuneesti kuusi. Taikuri Marko Akkasen ja avustajan solmittu laatikko on viihdyttävä välipala.

Virolainen Risto Joost johtaa Mozartia ja Tampere Filharmoniaa tarkasti ja kuorokapellimestari Heikki Liimola on harjoittanut kuoron jälleen huippuvireeseen.