Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere Filharmonian uusi pomo joutuu heti etsimään korvaajaa tähdelleen – "Meidän upea ylikapellimestari on valitettavasti kansainvälisestikin kaikkien mielestä upea..."

Henkilö: Eija Oravuon ensimmäisiin tehtäviin kuuluu uuden ylikapellimestarin etsiminen.

Tampere Filharmonian uudeksi intendentiksi on valittu Eija Oravuo, 58.

Oravuolle musiikki on ollut aina keskeinen osa elämää. Hänen isänsä soitti bändissä rumpuja ja saksofonia. Kuusivuotiaana Oravuo halusi alkaa soittaa pianoa.

– Sain vuokrapianon kerrostalon autotalliin ja menin sinne aina harjoittelemaan Aku Ankan kanssa, Oravuo kertoo.

Jossain vaiheessa pianon rinnalle tuli huilu. Perhe asui tuolloin Vammalassa, missä ei ollut huilunsoiton opetusta.

– Äitini sitten kuljetti minua joka ikinen viikko Vammalasta Tampereelle soittotunneille. Olen kiitollinen vanhemmilleni mahdollisuudesta harrastaa monenlaisia kiinnostavia lajeja taiteista liikuntaan.

Soitto-opintojaan Oravuo jatkoi myöhemmin Turun konservatoriossa. Turussa hän opiskeli myös yliopistossa, mutta ei suinkaan musiikkia. Oravuo on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi pääaineenaan kansainväliset suhteet. Oravuo saikin kuulla ihmettelyä siitä, miksi hän opiskeli jotain, mikä ei liittynyt hänen ammattiinsa musiikkiin.

– Minulle se oli tärkeää, opiskelin sitä silloin erityisesti itseäni varten. Musiikki vaati vuosien keskittymistä erityisesti oman soittimen hallintaan. Yhteiskuntatieteet avasivat tähän maailmaan taas erilaista ikkunaa, Oravuo kuvailee.

– Sanoin kyselijöille, että uskon, että on sellaisia töitä, missä näitä kahta voi yhdistää ja mielestäni tämä on nyt sellainen.

Oravuo teki viivästetyn pro gradu -tutkielmansa vuonna 2018 Ukrainan kriisistä. Viime viikon torstai olikin Oravuolle ristiriitaisten tunteiden päivä, kun hän sai uutisen julkaisun myötä runsaasti onnitteluja ja kannustusta.

– Lämmin fiilis siitä ja toisaalta se, että aamu alkaa sillä, että yön aikana Venäjä on hyökännyt Ukrainaan.

Gradussaan Oravuo analysoi Venäjän presidentti Vladimir Putinin, Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman puheita.

– Se retoriikka, mitä Putin silloin käytti ja perustelut olivat jo todella hälyttäviä. Silloin oli jäätynyt konflikti ja nyt Ukrainassa käydään laajamittaista sotaa.

Gradua tehdessään Oravuokin toivoi, että konflikti voidaan ratkaista ja päästä pattitilanteesta pois.

– Mutta muutos ei tapahdukaan siihen, että saadaan rauha aikaiseksi ja asiat sovittua, vaan meneekin tähän suuntaan. Se on aivan kamalaa.

Filharmonian intendentillä on lähiaikojen tehtävälistalla useita tärkeitä asioita. Yksi olennaisista on uuden ylikapellimestarin löytäminen.

– Santtu-Matias Rouvali, meidän upea ylikapellimestari on valitettavasti kansainvälisestikin kaikkien mielestä upea, Oravuo nauraa.

Rouvalilla on niin kova vienti, että Filharmonia joutuu etsimään uuden ylikapellimestarin.

– Tietysti kovasti toivotaan, että meidän suhde Santtuun säilyy vahvana edelleen. Tämä on ollut merkittävä aika orkesterin historiassa.

Oravuo sanoo, että orkesterin tulee myös elää tässä ajassa: kehittämislistalla on muun muassa digitalisaatio.

– Se ei korvaa konsertteja, mutta esimerkiksi ihmiset, jotka eivät pääse konserttiin, voisivat kuulla meitä netistä.

Viime keväänä Filharmonia pystyi konsertoimaan suurelle yleisölle vain striimilähetyksissä. Kokemusta siis jo on.

Intendentin täytyy myös katsoa pidemmälle tulevaisuuteen.

– Meillä ja Suomessa eläköityy seuraavan kymmenen vuoden aikana iso joukko muusikoita. Me mietimme täällä, miten Tampere Filharmonia olisi kymmenen vuoden päästä edelleen niin vetovoimainen orkesteri, että tänne hakeutuu hienoja, korkeatasoisia muusikoita.