Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen Airbnb-majoittaja varasi huoneen Ukrainasta tukeakseen ukrainalaisperhettä – keskustelussa tuli ilmi yllätys, joka sai liikuttumaan

Airbnb-majoittajat ovat innostuneet tukemaan ukrainalaisia Airbnb:n kautta. Niin myös tamperelainen Mikko Honkala.

Honkala kertoo, että suomalaisille Airbnb-majoittajille tarkoitetussa keskusteluryhmässä joku jakoi kansainväliseltä foorumilta bongatun vinkin käyttää vanhaksi meneviä lahjakortteja ukrainalaismajoitukseen.

Airbnb antaa hyviä arvosteluja saaneille majoittajille eli niin sanotuille supermajoittajille lahjakortteja, joita voidaan käyttää Airbnb:n tarjoamaan majoitukseen. Näitä lahjakortteja on innostuttu käyttämään siihen, että niillä varataan Ukrainasta Airbnb-asuntoja. Luonnollisestikaan majoituksen varaaja ei ole menossa Ukrainaan sodan vuoksi vaan ajatuksena on, että ukrainalaismajoittaja saa rahat käyttöönsä.

Honkala kertoo, että hän selasi Kiovassa tarjolla olevia asuntoja ja löysi majoittajan, jonka kuvassa oli äiti lapsensa kanssa.

– Sanoin vaimolle, että kokeilen ensin itse ja koitan löytää majoittajan, joka sopii meidän pirtaan eli yksityinen perhe.

Honkala lähetti majoittajalle viestin ja kysyi, mitä kuuluu. Majoittaja vastasi voivansa hyvin ja toivovansa, että Ukraina voittaa nopeasti.

– Vastasimme, että "tulemme ehkä jonain päivänä, ehkä emme ensi viikolla. Kuten ehkä tiedät, asumme Tampereella ja Tampere ja Kiova ovat ystävyyskaupunkeja. Sydämemme on teidän puolellanne", Honkala kirjoitti.

Yllättäen ukrainalaisnainen kertoi tietävänsä Tampereen. Nainen kertoi, että hänen isoäitinsä on kotoisin Karjalasta, kun Karjala oli vielä osa Suomea. Se meni tunteisiin. Honkala kysyi naiselta, puhuuko tämä suomea.

– Hän vastasi, että tiedän muutaman sanan: "olen hyvä tyttö, anna minulle vettä ja vähän kiroilua".

– Oli aidosti mykistävää, kuinka pieni maailma voi olla. Poimit nettialustalta majoittajan, kysyt kuinka voit ja parin kysymys-vastaus-keskustelun jälkeen selviää, että isoäiti on suomalainen. Me itkimme täällä, kun luimme, Honkala sanoo.

Toimittajana vuosia työskennellyt Honkala korostaa, että hän pyrki pitämään lähdekritiikin mukana.

– Majoittaja oli minun valitsema. Jos osoittautuu, että totuus on jotain muuta, niin sitten osoittautuu.

Honkala sanoo, että majoituksen varaamisessa hienointa on se, että raha menee suoraan ukrainalaisperheelle.

– Otimme ensin yhden päivän uteliaisuuttamme ja juuri äsken maksoin viikon asunnon. Sanoin, että ota sinne ystäviä niin paljon nukkumaan kuin lattialle sopii.

– Meille aika pieni raha, muutama kymppi. Koetan tehdä sen, minkä pieni ihminen pystyy.

Honkala kertoo, että hän yritti etsiä majoitusta myös Lvivistä Puolan rajalta, mutta sieltä ei pikaisella haulla löytynyt.

– Minusta on aivan turha ja jopa haitallista tällä hetkellä kerätä vaateapua Ukrainaan. Menemme kevättä kohti ja siellä alkaa jo olla kevät paljon pidemmällä kuin meillä hankien keskellä. Tällä hetkellä uutistietojen mukaan vaatesäkit homehtuvat Puolan rajalla, Honkala sanoo.

– Nyt tarvitaan rahaa, jotta ihmiset saavat ostettua evakkomatkalla ruokaa.

Honkala toivoo, että jokainen löytäisi oman keinonsa auttaa. Hänen tuttavapiirissään on jo haettu ukrainalaisia lentokentältä majoittumaan.

– Jokainen päättää itse sen, miten haluaa auttaa. Keinoja ja kanavia löytyy joka lähtöön, Honkala sanoo.

– Ei kannata nyt rynnätä peitsi tanassa tukkimaan kaikkia hotelleja, siellä on lähinnä jaloissa. Antaa ammattilaisten tehdä työnsä.

Hän kuitenkin huomauttaa, että myös Suomessa on viisaampaa varautua tulevaisuuteen.

– Kaikki me olemme nähneet karttoja, joissa on nuolia ja pakolaismäärät. He jatkavat matkaa eteenpäin, koska eihän itäinen Puolakaan pysty miljoonia majoittamaan.