Ydinvoimalat eivät kestä sotilaallista hyökkäystä. Tästä huolimatta Suomessa ei tarvitse olla huolissaan Ukrainan ydinvoimaloista. Näin vakuuttivat Säteilyturvakeskuksen (STUK) asiantuntijat perjantaisessa tiedotustilaisuudessa.
Vaikka Venäjän hyökkäys aiheuttaisi Zaporižžjan ydinvoimalassa suuronnettomuuden, Suomessa ei olisi säteilyvaaraa.
– Minkäänlaisessa ydinvoimalaonnettomuudessa emme tule näkemään sellaisia vaikutuksia, joita aurinko tai radon aiheuttaa, suhteutti STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana.
Ukraina on varoittanut, että jos voimala räjähtää, se aiheuttaa katastrofin koko Euroopassa.
– Tällaiset viestit ovat vahvasti liioiteltuja, sanoi apulaisjohtaja Tomi Routamo ydinvoimalaitosten valvontaosastolta.
STUKin mukaan onnettomuus kuitenkaan ei olisi yhtä paha kuin Tshernobylin onnettomuus.
Routamon mukaan radioaktiivinen laskeuma ulottuisi noin 100 kilometrin päähän ydinvoimalassa. Käytännössä välittömät vaikutukset jäisivät Ukrainan rajojen sisäpuolelle. Helsinkiin on Zaporižžjan ydinvoimalasta Google maps -palvelun mukaan noin 2 000 kilometriä.
– Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulet vievät poispäin Suomesta ainakin seuraavan viikon, ja tuulen mukanahan laskeuma kulkee, sanoi ylitarkastaja Mikael Moring STUKista.
Routamo totesi, että nykyiset ydinvoimalat ovat erilaisia kuin Tshernobyl eikä vastaava onnettomuus olisi mahdollinen Zaporižžjassa. Lisäksi Tshernobylinkään onnettomuus ei aiheuttanut suoraa vaaraa suomalaisille eikä joditabletteja tarvittu, Routamo huomauttaa.
Jos Ukrainassa tapahtuisi ydinvoimalaonnettomuus, Suomeen voisi kuitenkin tulla pitkäaikaisia vaikutuksia aiheuttavaa säteilyä. Tällöin saatettaisiin esimerkiksi suositella välttämään elintarvikkeita, joihin säteilyä kertyy.
Edes ydinaseiden käyttö Ukrainassa ei aiheuttaisi Suomessa vaaraa, Mikael Moring arvioi. Hänen mukaansa nykyaikaiset ydinaseet ovat pienempiä kuin takavuosien "tuomiopäivän pommit".
Joditabletteja ei siis tarvita Ukrainan sodan vuoksi, mutta niitä olisi kuitenkin hyvä pitää kotiapteekissa. Johtaja Pia Vesterbacka STUKista rauhoitteli, että Suomi on hyvin varautunut.
– Ihmiset voivat olla hyvillä mielin, että jos tositilanne tulisi, joditabletteja olisi saatavilla.
Ihmiset ovat hamstranneet joditabletteja sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Tshernobylin ydinvoimalaan. Vesterbackan mielestä varautuminen on hyvä, mutta hän muistutti, että joditabletteja ei pidä ottaa omin päin.
– Joditabletin suojavaikutus on hyvin aikasidonnainen ja se pitää ottaa oikea-aikaisesti. Jos sen ottaa liian aikaisin tai liian myöhään, sen teho heikkenee.
Ravinnejodi ei ole vaihtoehto lääkevalmistejodille, jossa pitoisuudet ovat tuhatkertaisia verrattuna ravinnejodiin.
– Joditabletti suojaa vain kilpirauhasta. Mahdollisessa säteilyvaaratilanteessa ensisijainen suojautumistoimi on suojautuminen sisätiloihin, Vesterbacka muistutti..
Yli 40-vuotiaat eivät juuri hyödy jodista.
– Toistaiseksi olemme kuitenkin suositelleet, että joditabletteja ottavat kaikki. Ensisijaisesti ne pitää kuitenkin antaa lapsille ja raskaana oleville. Jos niitä sen jälkeen on jäljellä, yli 40-vuotiaatkin voivat niitä ottaa.
STUKiin on tullut paljon kysymyksiä joditableteista. STUK on päivittänyt nettisivuilleen ohjeistusta aiheesta.
Yksikön päällikkö Timo Mauriala Fimeasta kertoi, että joditabletit eivät mene käyttökelvottomaksi heti kun päiväys on umpeutunut, mutta suositus on, että varastossa pidetään ajantasaisia lääkkeitä.