Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kaupunkipyörien käyttömaksuja aiotaan alentaa – asemia suunnitellaan uusiin kaupunginosiin

Tampereen yhdyskuntalautakunnalle esitetään kaupunkipyörien asemaverkon laajentamista ja hintojen alentamista.

Yhdyskuntalautakunta käsittelee asiaa 8. maaliskuuta.

Tampereella oli viime kesänä aluksi 70 ja loppukaudesta 82 kaupunkipyöräasemaa. Tulevalla kaudella kaupunkipyörät halutaan yhä useamman kaupunkilaisen käyttöön ja asemaverkkoa laajennetaan etelään Hervannan suuntaan.

Asemaverkon laajennus aiotaan toteuttaa nykyisillä 700 kaupunkipyörällä, joten asemaverkoston laajentaminen uusille alueille edellyttää nykyisen asemaverkon harventamista 14 asemalla. Poistettavat asemat ovat keskustan päällekkäisiä tai hyvin vähäisellä käytöllä olleita asemia.

Asemien kokonaismäärä tulee olemaan 95, ja uusia asemia toteutetaan Hervantaan, Nekalaan, Muotialaan, Turtolaan, Hallilaan ja Lukonmäkeen.

Kaudella 2021 Tampereella otettiin käyttöön päivän, viikon ja koko kauden käyttöoikeudet, kuten muissakin Suomen kaupunkipyöräjärjestelmissä. Myös käyttöoikeuden hinta oli saman suuruinen kuin muissa Suomen kaupunkipyöräjärjestelmissä. Kaupunkipyöräilyn hinta koostui puolen tunnin käyttöajan sisältävästä käyttömaksusta sekä mahdollisesta lisäaikamaksusta.

Kauden 2021 päättymisen jälkeen Tampere toteutti kyselyn, jossa kysyttiin muun muassa käyttäjien kokemuksia ja mahdollisia kehittämisajatuksia. Palautteessa nousi esille toivomuksia hinnoittelun ja käyttöajan muuttamiseen. Saadun palautteen pohjalta esitetään kaudelle 2022 pieniä muutoksia: päivähinta alennetaan 5 eurosta 4 euroon, viikon käyttöoikeus korvataan kuukaudella ja kaupunkipyörien käyttöaika pidennetään 30 minuutista 45 minuuttiin. Esitetyillä muutoksilla pyritään lisäämään kaupunkipyöräjärjestelmän houkuttelevuutta.

Viikon käyttöoikeus maksoi viime kesänä 10 euroa. Nyt lautakunnalle esitetään, että kuukauden käyttöoikeus maksaisi seitsemän euroa. Koko kauden maksuksi esitetään 25 euroa. Ostamalla koko kauden, päivän tai kuukauden käyttöoikeuden voi tehdä varausaikana rajattoman määrän alle 45 minuutin matkoja. Jos pyörää käyttää yhtäjaksoisesti pidempään kuin 45 minuuttia, joutuu maksamaan lisäveloitusta euron kultakin alkavalta puolelta tunnilta. Enimmäiskäyttöajaksi on määritelty 5 tuntia. Enimmäismääräajan ylityksestä veloitetaan lisämaksujen ohella 80 euron viivästysmaksu.