Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helmikuussa tehtiin sääennätyksiä – Tätä nähtiin tavallista vähemmän

Helmikuu oli Suomessa ennätyksellisen sateinen. Kuukauden sademäärä oli etelässä ja idässä yleisesti poikkeuksellisen suuri ja lunta oli monin paikoin selvästi tavanomaista enemmän, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessaan.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuussa satoi poikkeuksellisen paljon varsinkin maan etelä- ja itäosassa. Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.

Paikoin satoi jopa ennätyksellisen paljon. Alustavien tietojen mukaan helmikuun suurin sademäärä, 134,8 millimetriä, mitattiin Virolahti Koivuniemen havaintoasemalla. Se on uusi ennätys helmikuun sademäärässä Suomessa. Edellinen ennätys, 131,6 millimetriä, oli vuodelta 2016 Kouvola Anjalan havaintoasemalta.

Entistä ennätystä enemmän satoi myös Espoossa Nuuksiossa. Siellä satoi 132,8 millimetriä.

Muuallakin maassa sadekertymät olivat tiedotteen mukaan tavanomaista suurempia tai harvinaisen suuria. Harvinaiseksi ilmiötä meteorologit kutsuvat, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Vain Lapin pohjoisosassa sademäärät olivat yleisesti pitkän ajan keskiarvon tuntumassa.

Helmikuun suurin vuorokauden sadekertymä mitattiin tiedotteen mukaan 21. päivänä Siuntio Sjundbyn havaintoasemalla. Silloin sadetta saatiin 35,6 millimetriä. Kuukauden pienin sademäärä mitattiin Enontekiö Näkkälän havaintoasemalla. Sadetta kertyi tuolloin 15,7 millimetriä.

Lunta oli kuukauden päättyessä maan länsiosassa yleisesti noin 20–60 senttimetriä, maan itä- ja pohjoisosassa noin 50–110 senttimetriä. Varsinkin maan itäosassa lunta oli harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen paljon.

Viime kuukausi oli lauha. Helmikuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata 1–3 astetta tavanomaista korkeampi. Keskilämpötila vaihteli lounaissaariston vajaasta +1 asteesta Käsivarren Lapin noin -13 asteeseen.

Kuukauden ylin lämpötila oli +7,1 astetta. Se mitattiin 28. päivä Pyhäjärvi Ojakylän havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila oli -34,9 astetta. Se mitattiin Enontekiön lentoasemalla helmikuun ensimmäisenä päivänä.

Tiedotteen mukaan auringonpaistetunteja oli helmikuussa yleisesti tavanomaista vähemmän. Myrskypäiviä oli helmikuun aikana viisi.

Ilmatieteen laitos kertoo, että talven eli joulu–helmikuun keskilämpötila oli tavanomainen. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli yleisesti noin 0–0,5 astetta.

Talvi alkoi joulukuussa tavanomaista kylmempänä, mutta tavanomaista lauhemmat tammi- ja helmikuu tasasivat keskilämpötilaa. Talven keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin nollasta asteesta Lapin keski- ja pohjoisosan noin -12 asteeseen.

Sademäärä oli joulu–helmikuussa maan etelä- ja itäosassa tavanomaista suurempi. Maan kaakkoisosassa se oli jopa harvinaisen suuri.

Lapin lounaisosassa sekä paikoin Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa talven sademäärä oli tavanomaista pienempi.