Tampereella patistetaan reagoimaan kevään lokkiriesaan jo nyt – Pesä väärässä paikassa saattaa lykätä jopa sovitun kattoremontin

Tampereen kaupungin terveydensuojelu ja ympäristönsuojelu patistavat kaupunkilaisia ja taloyhtiöitä ennakoimaan kevään lokkiongelmat jo nyt.

Pesimäaikana lokit suojelevat poikasiaan aggressiivisesti ja uhkailevat ihmisiä lentämällä läheltä. Lokit voivat aiheuttaa myös hygienia- ja meluhaittoja. Pesintä saattaa jopa ehkäistä kattoremontin, sillä pesää ei saa hävittää pesinnän jo alettua.

Pesintää voidaan ehkäistä estämällä mekaanisesti lokkien pääsy sopiviin pesimäpaikkoihin lintuverkoilla ja lintupiikeillä. Myös erilaiset lintukarkotteet ja pelättimet voivat toimia riittävän kauan ehkäistäkseen lokkien pesänperustamisen. Erityisesti kalatiirat, harmaalokit ja kalalokit pesivät Tampereella rakennusten katoille. Myös vaarantuneeksi luokitellut naurulokit sekä erittäin uhanalaiset selkälokit saattavat asettua katoille pesimään.

Lokkeja houkuttaa kaupunkiympäristöön ravinto. Kaupunki muistuttaa, että ehkäisemällä lokkien ravinnonsaanti niiden aiheuttamia haittoja kaupunkiympäristössä voidaan vähentää. Taloyhtiöiden ja kiinteistöistä vastaavien tulee huolehtia siitä, ettei lokkeja ruokita ja ettei niille ole ruuantähteitä tai muuta syömäkelpoista jätettä saatavilla. Jätehuollon toimivuus on syytä tarkastaa ja laittaa se tarvittaessa kuntoon.

Yleisimpiä lokkilajeja Tampereella ovat kokonaan rauhoitetut naurulokki ja kalalokki, sekä pesimäaikana rauhoitettu harmaalokki. Harmaalokkien pesimäajan rauhoitus alkaa 10. maaliskuuta.

Jos pesintä on jo alkanut, ei pesää tai munia saa hävittää ilman asianmukaista poikkeuslupaa. Se saattaa jopa estää kesäksi suunnitellun kattoremontin.

Tampereen kaupungin terveydensuojelu ja ympäristönsuojelu antavat tarvittaessa ohjausta ja neuvontaa taloyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille lokkien aiheuttamien haittojen poistamisessa. Ihmisten kimppuun hyökkäävien lokkien tapaukset kuuluvat poliisille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut