Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tarastenjärvelle suunnitellaan vetypolttoaineiden tuotantolaitosta, joka saisi hiilidioksidia naapuripiipusta ja jonka hukkalämmöllä voitaisiin lämmittää tamperelaiskoteja – "Tässä on talteenotetulle hiilidioksidille järkevä tarkoitus"

Energia: Tarastenjärvelle suunnitellaan vetypolttoaineiden tuotantolaitosta, jonka hukkalämmöllä voitaisiin lämmittää tamperelaiskoteja.

Tampereen Tarastenjärvelle, Tammervoiman kanssa samalle tontille alkaa kenties jo ensi vuoden lopulla nousta uusi tuotantolaitos.

Tampereen Sähkölaitos ja Nordic Ren-Gas ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, joka tähtää uuden tuotantolaitoksen rakentamiseen. Laitoksessa on tarkoitus valmistaa uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä raskaan liikenteen polttoaineeksi.

Biokaasua vastaavan polttoaineen tuotantoprosessi ei ole kuitenkaan erityisen tehokas. Sen hukkalämpöä pystytään kuitenkin hyödyntämään kaukolämmön tuotannossa.

Tavoitteena on, että ensimmäisessä vaiheessa eli noin vuonna 2026, viisi prosenttia Tampereen sähkölaitoksen kaukolämmöstä tulisi hukkalämmöstä. Toisessa vaiheessa, noin vuonna 2028, kaukolämmöstä noin 15 prosenttia voisi tulla hukkalämmöstä.

Vastaavasti uuden tuotantolaitoksen prosessissa hyödynnetään Tammervoiman savukaasuista saatavaa hiilidioksidia.

– Hiilidioksidin talteenotto on tulevaisuuden tekniikkaa ja sitä tullaan yhä enemmän tekemään. Niin kauan kuin polttamiselle ei ole löytynyt vaihtoehtoa, pitää talteenotto tehdä, Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen sanoo.

– Ren-Gasin hyvä puoli on, että tässä on talteenotetulle hiilidioksidille järkevä tarkoitus.

Laitisen mukaan vaihtoehtona on ottaa hiilidioksidia talteen ja kuljettaa se nesteytettynä esimerkiksi Norjaan öljy- tai hiilikaivoksiin.

– Tässä pystytään paikallisesti käsittelemään ja käyttämään, Laitinen sanoo.

Vastuun 150 miljoonan euron investoinnista kantaa Ren-Gas.

– Meidän tavoite on kehittää synteettisen uusiutuvan metaanin ja vihreän vedyn tuotantolaitos Tampereelle, kertoo Ren-Gasin toimitusjohtaja Saara Kujala.

Tarkoituksena on vähentää raskaan liikenteen hiilidioksidipäästöjä. Tampereen lisäksi tuotantolaitoksia on suunnitteilla Mikkeliin ja Lahteen.

– Ren–Gasilla on tarkoitus rakentaa tuotanto- ja jakeluverkosto Suomeen vuoteen 2030 mennessä, Kujala kertoo.

Kujala kertoo, että Tampereella tuotettavalla metaanilla voidaan korvata vuodessa yli 24 miljoonaa litraa fossiilista dieseliä.

Jussi Laitisen mukaan yhteistyö Ren-Gasin kanssa on yksi askel sähkölaitoksen hiilineutraaliustavoitteessa.

– Ollaan jo pitkä matka kuljettu kohti päästötöntä Tamperetta. Tämä on yksi askel sillä polulla, mitä ollaan kymmenen vuotta menty, Laitinen sanoo.

Laitisen mukaan laitoksella olisi merkitystä myös asukkaiden lompakoille.

– Tämä on meille yksi tärkeä keino varmistaa, ettei kaukolämmön hinta nouse.