Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia lasketaan kevättulviin varautumiseksi

Lunta on Pirkanmaalla kertynyt tänä talvena tavallista enemmän. Lumikertymät ovat paikoin jopa yli 50 prosenttia suurempia kuin keskimäärin tähän aikaan kevättä. Kevättulvien kannalta lumipatjan paksuudella ei ole niinkään merkitystä vaan lumen painolla.

– Lumen vesiarvo vaihtelee maakunnan lounaisosien noin 80 kilogrammasta neliömetrillä Kuhmoisten yli 140 kilogrammaan neliömetrillä, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen tiedotteessa.

Lopputalven lumikertymän ja sulamisajankohdan osalta on ennusteissa kuitenkin vielä suurta vaihtelua, ja kevään sää vaikuttaa suuresti kevättulvien kestoon ja voimakkuuteen.

Säännösteltyihin järviin on kevättulviin varautumiseksi tehty tulvavesille tilaa laskemalla talven mittaan järvien vedenkorkeuksia.

Kevättalvella tehtävällä vedenpinnan laskemisella alennetaan tulvia sekä näissä järvissä että niiden alapuolisessa vesistönosassa, kuten Kokemäenjoessa, sillä lumien sulamisen aikana voidaan vettä varastoida järviin.

Tavanomaista suuremmat lumikertymät kasvattavat myös varautumistarvetta säännöstellyissä järvissä, mikä näkyy paikoin melko suurena vedenkorkeuksien alenemisena.

– Pirkanmaan merkittävimmillä säännöstellyillä järvillä, kuten Näsijärvellä, Vanajavedellä, Pyhäjärvellä ja Kyrösjärvellä on sovittu varautumistasoista yhteistyössä voimayhtiöiden kanssa, toteaa Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid.

Pirkanmaan säännöstelemättömissä järvissä vedenkorkeudet ovat viime aikoina olleet melko lähellä keskimääräisiä arvoja. Tavallista suuremman lumikertymät lisäävät kuitenkin todennäköisyyttä myös tavallista korkeammille kevättulvavesille, mikä voi näkyä myös jokien ja purojen suurempina virtaamina.