Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotatieteiden tohtori sanoo, että Suomi on jo nyt Ukrainan-sodan osapuoli – "Rintama on muutaman sadan kilometrin päässä"

Suomi on jo nyt Ukrainan-sodan osapuoli, sanoo Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori, sotatieteiden tohtori ja upseeri Jarno Limnéll.

Hän on erittäin huolestunut Ukrainan-tilanteesta juuri nyt. Limnéllin mukaan kyse ei ole enää pelkästä hybridisodasta.

– Kaikki keinot ovat käytössä. On konkreettisia sotatoimia, ihmisiä kuolee, kyse on laajamittaisesta sodasta. Ollaan jo hybridivaikuttamista paljon pidemmällä, Limnéll sanoo.

Realismi on paikan päällä karua.

– Fakta on se, että ihmisiä kuolee nyt ihan koko ajan. Rintama on muutaman sadan kilometrin päässä. Seuraava kysymys on sitten se, että miten länsi tähän tilanteeseen reagoi tai aikoo reagoida. Venäjä on hyökännyt paitsi Ukrainan itsenäisyyttä vastaan, samalla myös demokratiaa, länsimaisia arvoja, kansainvälistä järjestelmää ja koko Euroopan turvallisuutta vastaan. Nyt on päättäväisyyden aika.

Hänen mukaansa tilanne on nyt sellainen, että hän ei halua lähteä spekuloimaan. Hän sanoo, että se mikä alkoi Ukrainasta, ei jää Ukrainaan. Tämä on Limnéllin mukaan tärkeä tiedostaa.

– Varmasti moni kysyy, miten Suomi voisi kärsiä. Tosiasiat tulee tunnustaa: totuus on se, että sota on Euroopassa ja se koskettaa myös Suomea.

Sen Limnéll sanoo ääneen, että Suomi on eurooppalaisena valtiona nyt osapuoli.

– Venäjän sotatoimet eivät valitettavasti tule jäämään tähän. Putinin Venäjä haluaa kontrolloida kaikkia lähialueitaan, eikä pelkää kyseenalaistaa naapurivaltioidensa suvereniteettia, hän huomauttaa.

– Nyt Suomen rooli on pitää tiukasti kiinni eurooppalaisesta arvopohjasta. Meidän tulee ennen kaikkea olla riittävän jämäköitä omassa päätöksenteossamme. Jos Venäjään ei voi luottaa, länsimaisten demokratioiden pitää pystyä luottamaan toisiinsa. Ukrainaa pitää auttaa, Limnéll sanoo.