Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratikkatyö osuudella Santalahti-Lentävänniemi muuttaa katujärjestelyjä merkittävästi – katso täältä, miten alueilla kannattaa jatkossa kulkea kaikilla välineillä

Tampereen raitiotien rakentaminen länteen jatkuu keväällä 2022 ja osuuden Santalahti-Lentävänniemi rakentamistöitä aloitetaan maaliskuun aikana. Sepänkadulla ja Santalahdessa jo käynnissä olevien töiden lisäksi raitiotien rakentaminen alkaa nyt myös Hiedanrannan, Niemenrannan ja Lentävänniemen alueilla.

Ennen kuin raitiotietyöt päästään aloittamaan, toteutetaan töiden vaatimat liikennejärjestelyt ja työalueiden rajaamiset kaikilla kaduilla.

Paasikiventiellä tehdään kaista- ja ajolinjamuutoksia töiden edetessä, mutta kumpaankin suuntaan säilyy töiden aikana kaksi kaistaa. Paasikiventien eteläpuolelle rakennetaan tilapäinen jalankulku- ja pyöräväylä, joka otetaan käyttöön maaliskuun alkupuolella. Ensimmäisiä liikennejärjestelyjä valmistellaan viikon 8 lopulla yhden tai kahden yön ajan. Tällöin länteen menevällä ajoradalla on toinen kaista suljettuna kello 21 alkaen aamuun asti. Liikennejärjestelyissä muokataan hieman Paasikiventien ja Rantatien liittymäaluetta.

Hiedanrannassa raitiotietyöt Nottbeckin aukion ja tehdasalueen välillä eivät alkuvaiheessa aiheuta uusia liikennejärjestelyjä. Sellupuistossa ovat voimassa nykyiset, painopengertöiden aiemmin aiheuttamat liikennejärjestelyt jalankululle ja pyöräilylle. Tampereen kaupungin tekemään vesistötäyttöön liittyvät liikennejärjestelyt on kerrottu Tampereen kaupungin sivuilla.

Federleynkadulla liikennejärjestelyt muuttuvat. Bussiliikenne Federleynkadulta siirtyy Lielahdenkadulle, jossa otetaan käyttöön uusia bussipysäkkejä. Bussit 9, 19 ja 38 sekä pysäkit Federleynkatu 1035, Matilda Niemen katu 1022/1023 ja Niemenrannanaukio 1090/1091 siirtyvät Federleynkadulta Lielahdenkadulle maanantaina 7.3.2022.

Muutos on pitkäaikainen, mutta pysäkkien siirto ei vaikuta merkittävästi pysäkkien aikatauluihin. Federleynkadulla sallitaan töiden alkaessa yksisuuntainen huoltoliikenne sekä kiinteistöjen tonttiliikenne Lentävänniemestä keskustan suuntaan Matilda Niemen kadulle saakka. Matilda Niemen kadun ja Sellupuiston väliseltä osuudelta Federleynkatu suljetaan kokonaan. Kulkua Matilda Niemen kadulle ja -kujalle suositellaan Lielahdenkadun kautta.

Yksisuuntaiselta Federleynkadulta kulku Lielahdenkadulle ohjataan Matilda Niemen kadun kautta. Töiden aikana huoltoajo ja kiinteistöille pääsy varmistetaan, ja risteyskohdat rakennetaan siten, että kadun ylitys autoliikenteelle on mahdollista. Pyöräväylä ja suositeltu jalankulkureitti sijaitsevat ensimmäisten työvaiheiden aikana pääosin kadun pohjoispuolella. Töiden vuoksi Federleynkadulta myös poistetaan kadunvarsipysäköintiä.

Kehyskadulla autoliikenne on kaksisuuntainen, mutta ajokaistat sijaitsevat kadun itäreunassa. Töiden aikana huoltoajo ja kiinteistöille pääsy varmistetaan. Risteyskohdat rakennetaan siten, että kadun ylitys autoliikenteelle on mahdollista. Jalankulku- ja pyöräväylä kulkee Kehyskadun varrella.

Kehyskadun ja Lielahdenkadun välinen kiertoliittymä muutetaan T-risteykseksi, sillä liittymäalueella aloitetaan poikittaisten putkilinjojen uusiminen. Myös liittymän suojateiden sijaintiin tulee muutoksia. Kehyskadun ja Lielahdenkadun välille sijoittuu myös yksi raitiotien sähkönsyöttöasema, jonka tontilta Tampereen kaupunki poistaa puita viikon 8 lopulla.

Lielahdenkadulla säilyy kaksisuuntainen liikenne, mutta ajokaistoihin ja ajolinjoihin tulee muutoksia kohdilla, joissa rakennetaan poikittaisia putkilinjoja kadun alitse. Töitä tehdään koko Kehyskadun ja Halkoniemenkadun välisellä osuudella. Bussiliikenne Federleynkadulta siirtyy Lielahdenkadulle ja sen myötä tulee käyttöön uusia bussipysäkkejä. Jalankulun ja pyöräilyn reitti on töiden aikana ensisijaisesti Lielahdenkadun pohjoispuolella, mutta töiden edetessä on odotettavissa tilapäisiä muutoksia varsinkin Lentävänniemenkadun ja Halkoniemenkadun välisellä osuudella. Lielahdenkadun ja Halkoniemenkadun liittymässä aloitetaan ensimmäisenä mittava viemärilinjan uusimistyö.

Halkoniemenkadulla ajorata sijaitsee ensivaiheessa nykyisellä paikallaan ja kadun länsireuna Lentävänniementorin ja Lielahdenkadun välillä muuttuu työalueeksi, jossa tehdään kadun levennystä varten rakennekerroksia. Kadulla tehdään ajoittain myös louhintaa eri vaiheissa. Jalankulkuväylä sijaitsee tässä vaiheessa kadun itäreunalla. Kadun länsireunalla sijaitseville kiinteistöille jalankulkureitit ja ajotiet järjestetään työalueen sisällä erillisillä aitarajauksilla.

Raitiotietöiden vuoksi myös lähempänä Lentävänniemeä sijaitsevat pysäkit Männistönkuja 1024/1025 siirretään noin 120 metriä idemmäksi. Pysäkit ovat linjojen 9, 12, 19 ja 38 käytössä. Pyhällönpuistossa jalankulkureittejä muokataan painopenkereen rakentamisen aikana ja reittejä voidaan joutua ajoittain sulkemaan. Kun penger saadaan valmiiksi, reittejä voidaan avata jälleen käyttöön.