Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näissä tuoteryhmissä on vuodesta toiseen eniten vaarallisia sähkölaitteita – Viime vuonna valvoja poisti markkinoilta 72 laitetta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta 72 vaarallista sähkölaitetta.

Eniten vaarallisiksi todettuja laitteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa. Tukesin mukaan samat tuoteryhmät korostuvat valvonnassa vuodesta toiseen.

Viime vuonna vaarallisia laitteita löytyi myös esimerkiksi lihashuoltovasaroista ja uppopumpuista.

Kaikkiaan Tukes testautti vuonna 2021 yhteensä 364 sähkölaitetta. Markkinoilta poistetuista 72 laitteesta 26 katsottiin niin vaarallisiksi, että maahantuojat velvoitettiin keräämään ne pois markkinoilta.

Vuonna 2020 Tukes testautti 346 laitetta. Markkinoilta poistettiin 90 laitetta ja takaisinvetoja oli 19.

Markkinoilta poistetuissa tuotteissa oli joko sähköiskun tai palon vaara.

Tukesin kyselyn mukaan suuri osa suomalaisista luulee edelleen, että viranomaiset tarkastavat kaikki tuotteet ennen kuin ne tuodaan markkinoille. Sähkölaitteita ei ole kuitenkaan ennakkotarkastettu yli 25 vuoteen. Tukes ei testauta kaikkia sähkölaitteita, vaan valvoo riskiperusteisesti epäilyttäviä tuotteita tai uusia tuoteryhmiä ja tuotemerkkejä.

– Valvonnan kohdentaminen riskiperusteisesti on ollut tehokasta. Viime vuonna testatuista sähkölaitteista noin 25 prosenttia osoittautui siinä määrin vaarallisiksi tai puutteelliseksi, että niiden myyntiä jouduttiin rajoittamaan erilaisilla kieltopäätöksillä. Lievemmin puutteellisista tuotteista annetaan vastuuyrityksille huomautuksia, joissa yrityksiä pyydetään korjaaman testeissä löydetyt puutteet viimeistään seuraavissa tuotantoerissä, kertoo tiedotteessa Tukesin sähkötuoteturvallisuuden asiantuntija Seppo Niemi.

Tukes valvoi sähkölaitteita viime vuonna entistä enemmän verkkokaupassa, josta ostaminen on yleistynyt.

– Kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita Suomen ja EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ulotu. EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa.