HS: Jopa kolmannes Suomen pinta-alasta luonnontilaan, jos EU:n luonnos toteutuu – Vaikuttaisi kaupungeissakin

EU:n komissio haluaa ilmasto- ja luontohaitat kuriin asteittain vuoteen 2050 mennessä, kertoo Helsingin Sanomat (HS). Valmisteilla oleva ennallistamislainsäädäntö koskee jopa kolmasosaa Suomesta.

HS:n haltuunsa saaman EU-luonnoksen mukaan uudessa asetuksessa ovat mukana metsät, suot, Itämeri ja kaupungitkin. Sen mukaan turvepellot pitää siirtää pois viljelykäytöstä ja metsien hiilivarastoja on parannettava.

Tavoitteena on ennallistaa asteittain kaikki EU:n luontodirektiivin mukaiset alueet, jotka eivät ole vielä saavuttaneet hyvää ekologista tilaa. Ennallistamisella tarkoitetaan esimerkiksi rakentamisella, hakkuilla, pellonraivauksella tai muulla maankäytöllä muutetun luonnon saattamista takaisin kohti luonnontilaa.

– Luontodirektiivin mukaiset luontotyypit kattavat kaikkiaan yli 12 miljoonaa hehtaaria eli kolmasosan koko Suomesta, ja tästä merkittävä osa on ihmistoiminnan heikentämiä, arvioi Suomen luontopaneelin puheenjohtaja, ekologian professori Janne Kotiaho HS:lle.

Asetusluonnoksen mukaan esimerkiksi kaupungeissa on taattava, etteivät viheralueet ja puut vähene vuoden 2021 tasosta. Lisäksi vähintään 10 prosenttia kaupunkien pinta-alasta on oltava puiden latvusten peitossa vuoteen 2050 mennessä.

Kaupungeissa luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa on Kotiahon mukaan kyse kokonaisheikentymättömyydestä. Jos puita kaadetaan rakentamisen tieltä, heikennys on korvattava muualla.

– Enää ei käy päinsä, että kaupunkialueilla vain kaadetaan puita. Niiden tilalle pitää istuttaa sama määrä puita muualle, Kotiaho sanoo.

EU:n komission ehdotus luonnon ennallistamislainsäädännöksi on tarkoitus julkistaa 23. maaliskuuta. Uusi asetus tekee luonnon ennallistamisesta pakollista. Se on aikanaan voimaan tullessaan suoraan jäsenmaita velvoittava. Se ei edellytä uutta kansallista lainsäädäntöä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut