Tapahtuma: Lentoalan keskeiset päättäjät ovat koolla Tampereella. Kaupungin tavoitteena on vakuutta päättäjät, että tänne kannattaa lentää suoria lentoja.
Lentoalan päättäjät ovat parhaillaan koolla Tampereella. Tänään keskiviikkona alkaneessa Connect-tapahtumassa on noin 550 osallistujaa 45 eri maasta. Edustettuina on noin 60 lentoyhtiötä ja yli 250 lentokenttää ja alihankkijaa.
Pääasiassa osallistujat tulevat Euroopasta, mutta mukana on edustajia myös esimerkiksi Lähi-idästä.
– Kaukaisin taitaa olla Ghanasta Afrikasta, sanoo Visit Tampereen lentoliikenteen erityisasiantuntija Marja Aalto.
Kyseessä on ensisijaisesti verkostoitumis- ja neuvottelutapahtuma. Tapahtuma pyörii lentoyhtiöiden ja lentoasemien neuvotteluissa.
– Meillä on tuolla yläkerrassa kolme isoa tilaa järjestetty niin, että siellä on lentoyhtiöille nimetyt pöydät. Lentoyhtiöihmiset istuvat niiden ääressä ja heillä on aikataulu, jonka mukaan he tapaavat lentoasemien ja alihankkijoiden ihmisiä. Käytännössä 15 minuutin pikadeittejä, jonka aikana lentoasemat myyvät itsensä lentoyhtiöille.
Tapahtuma järjestetään nyt 18. kertaa, mutta ensimmäistä kertaa Suomessa. Viime vuosi jäi kokonaan väliin pandemian takia.
– Nyt saadaan ikään kuin käynnistettyä kaikki kasvokkain uudelleen ja se tapahtuu Tampereella, Aalto sanoo.
– Saamme Tampereelle edustajat Euroopan isoista halpalentoyhtiöistä, kuten Ryanair, Wizz Air ja Easyjet. Nämä lentoyhtiöt vievät nyt ilmailualaa ja lentoliikennettä Euroopassa eteenpäin kohti tulevaisuutta, ja he kaikki tulevat tänne isoilla delegaatioilla. Tietysti tässä on myös meidän oma kruununjalokivi airBaltic, jonka kotikenttä Tampereesta tulee toukokuussa.
Uusia lentoliikenteen avauksia ei kuitenkaan Aallon mukaan ole tapahtuman aikana odotettavissa. Tällä hetkellä Tampereen edustajat käyvät lentoyhtiöiden kanssa keskusteluja uusista yhteyksistä kesäkaudelle 2024.
– Hyvin harva yhtiö tekee päätöksiä nopealla syklillä. Kun vaikka Ryanair ilmoittaa lentävänsä Lontooseen, siinä on taustalla monen vuoden työ, Aalto muistuttaa.
– Olisi ollut hienoa julkaista airBalticin kotikenttä tämän tapahtuman yhteydessä, mutta koska meillä tapahtuu kesällä niin paljon, haluttiin ottaa se omana yksittäisenä julkistuksena.
Kesän tapahtumiin luetaan muun muassa jääkiekon MM-kisat, joita ajatellen lentoreitin julkistus tässä kuussa olisi tullut liian myöhään.
Aallon mukaan tavoitteena on luoda pohjaa tulevaisuudelle. Tapahtumaa on haettu Tampereelle monen vuoden ajan.
– Haettiin tapahtumalle ajankohtaa sillä tavalla, että kun meillä on areena valmis ja raitiotie kulkemassa sekä moni asia valmistunut, joilla me ollaan Tamperetta viety eteenpäin, niin tämä tapahtuma ikään kuin sulkee sen ympyrän. Nyt, kun he tulevat tänne he näkevät, mitä me olemme heille myyneet ja markkinoineet viimeiset kuusi vuotta. Toivon mukaan tämä kaikki vahvistaa sitä käsitystä, että Tampere on elinvoimainen, kasvava ja kehittyvä kohde, johon tulevaisuudessa kannattaa lentää suoria lentoja.
Aalto sanoo, että kun nyt saadaan reittikehitysjohtajat ja toimitusjohtajat Tampereelle, se edistää paremmin kaupungille suotuisaa reittisuunnittelua.
– Se on aina helppoa työpöydän takana jossakin muualla sanoa, että ”ei se oikein tarjoa meille mitään” kuin nähdä paikan päällä, jolloin se positiivinen mielikuva ja päätös syntyvät paljon helpommin, Aalto sanoo.
Tampereelle tapahtuman isännöiminen on mahdollisuus esitellä niin kaupunkia kuin koko maakuntaakin.
– Tämä on Tampereelle ainutlaatuinen tilaisuus myydä itsensä.
Isäntänä Tampereen edustajat pääsevät eri tavalla lähestymään lentopäättäjiä.
– Me tapaamme heitä tässä ohessa muuten. Pääsemme heidän lähelle eri tavalla kuin vieraana jossain muualla. Olemme täällä viikon heidän seurassaan ja näkyvillä ja saatavilla, että saadaan paras mahdollinen hyöty irti heidän vierailustaan.