Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen vanhasta tavara-asemasta tulee tapahtumakeskus – ovet auki jo keväällä 2023

Tampereen vanhasta tavara-asemasta tulee uusi tapahtumakeskus.

Tavara-aseman ottaa haltuunsa Tampereen Kulttuurikamari Oy, joka vastaa myös lyhyen kävelymatkan päässä olevan Tullikamarin Pakkahuoneen ja Klubin toiminnasta. Uusi tapahtumakeskus rikastaa keskustan kulttuuritarjontaa entisestään, minkä lisäksi se mahdollistaa Tampereen Kulttuurikamarin konserttien ja muun tapahtumatoiminnan jatkumisen tavara-asemalla Tullikamarin peruskorjauksen aikana.

Tampereen vanhan tavara-aseman tulevaisuudesta on väännetty pitkään ja hartaasti. Vuonna 1907 valmistunut tiilirakennus pelastui aikoinaan purku-uhan alta kansanliikkeen ansiosta, ja valtakunnan uutisaiheeksi se nousi viimeistään heinäkuussa 2020, kun väliseinistä ja katosta riisuttu jugend-vanhus kärrättiin kolmisenkymmentä metriä kaakkoon noin kolme tuntia kestäneessä siirto-operaatiossa.

Tampereen Kulttuurikamari oli jo pitkään etsinyt Tampereen ydinkeskustasta korvaavaa tilaa, jossa jatkaa konserttien ja tapahtumien järjestämistä Tullikamarin suunnitellun peruskorjauksen aikana.

Tavara-asema nousi esiin yhtenä mahdollisuutena hiukan yllättäen, kun alustavat suunnitelmat rakennukseen kaavaillusta panimo- ja ravintolatoiminnasta peruuntuivat.

– Puhelimeni soi alkukesästä. Siellä kysyttiin, että kiinnostaisiko, kun meillä olisi vapaana tämmöinen tavara-asema. Kiinnostihan se, promoottori Tero Viikari kertoo tiedotteessa.

Tullikamari saa tavara-asemasta itselleen samanhenkisen, arvolleen sopivan pikkusisaren; suojelluilla ja historiallisesti arvokkailla tiilirakennuksilla on ikäeroa vain noin kuusi vuotta.

Viikarin mukaan tavara-asemasta on tarkoitus luoda paikka, jolla on oma, vahva identiteettinsä siinä missä Tullikamarillakin.

– Tullikamari ja tavara-asema tulevat tukemaan ja täydentämään toisiaan, mutta toimimaan ennen kaikkea omilla vahvuuksillaan. Alkuvaiheessa eli niin kauan kuin Tullikamarin remontti jatkuu tavara-asema tulee kuitenkin toimimaan eräänlaisena ”Pakkahuone II:na” eli pääasiallisesti suurten konserttien ja tapahtumien järjestämispaikkana.

Viikarin mukaan tavoitteena on ”mahdollisimman sujuva kapulanvaihdos” eli tapahtumatoiminta siirtyy Tullikamarilta tavara-asemalle samalla hetkellä, kun remontti keväällä 2023 alkaa. Peruskorjauksen on arvioitu jatkuvan ainakin kesään 2024 asti.

Vanhan tavara-aseman kiinteistön omistaa A. Ahlström Kiinteistöt, tontin puolestaan Tampereen kaupunki. Ratapihankadun rakennushanketta vie eteenpäin Jatke Pirkanmaa Oy.

Tampereen Kulttuurikamari vuokraa samassa yhteydessä käyttöönsä myös tavara-aseman kupeessa sijaitsevan vanhan rautatieläisten asuinrakennuksen. 1900-luvun alussa rakennettuun puutaloon tulee alkuvaiheessa muun muassa toimistotiloja sekä ravintolatoimintaa.

Viikari kutsuu tavara-aseman saamista tapahtumakäyttöön harvinaiseksi onnenpotkuksi. Kovin usein ei pääse suunnittelemaan uutta tapahtumakeskusta historialliseen rakennukseen, jossa ei ole edes väliseiniä luovuutta kahlitsemassa.

– Pääsimme mukaan suunnittelupöytään ja olemme pystyneet vaikuttamaan lopputulokseen. Arvostamme suuresti, että A. Ahlström Kiinteistöt oli valmis vuokraamaan näin ainutlaatuisen rakennuksen kulttuurikäyttöön.