Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Ukrainan kriisi uhkaa poimijoiden saamista suomalaisille marjatiloille – 90 prosenttia kausityöntekijöistä on ukrainalaisia

Kärjistynyt Ukrainan kriisi uhkaa kausityöntekijöiden saamista suomalaisille marjatiloille, kertoo Uutissuomalainen. Valtaosa kausityöntekijöistä tulee Ukrainasta.

Töitä Suomesta Oy:n toimitusjohtaja Riikka Koskinen pitää merkittävänä riskinä, jos ukrainalaisia ei saataisi Suomeen kausitöihin.

– Tilanne on hurja. Valtaosa kausityöntekijöistä tulee suomalaisille tiloille Ukrainasta, eikä varasuunnitelmaa usein ole. Osa tiloista odottaa Ukrainasta jopa satoja työntekijöitä, joten jos heitä ei saataisi ollenkaan, hätä olisi suuri, Koskinen kommentoi Uutissuomalaiselle.

Tiloille voi Koskisen mukaan syntyä työvoimapula.

– Muualtakin tulijoita olisi kyllä tarjolla, mutta uusien suunnitelmien laatiminen tälle keväälle on haastavaa, sanoo Koskinen.

Huolena on esimerkiksi se, miten ukrainalaiset kausityöntekijät pääsevät lähtemään maasta, mikäli sota syttyy. Tällöin esimerkiksi lentoja ei välttämättä enää ole.

Maahanmuuttoviraston eli Migrin kausityölupien tulosalueen johtaja Tutta Tuomainen vahvistaa, että ukrainalaisten merkitys suomalaisille tiloille on suuri.

– Vuonna 2021 Migri myönsi yhteensä noin 16 500 kausityötodistusta tai oleskelulupaa kausityöntekijöille. Näistä reilut 15 000 myönnettiin ukrainalaisille, kertoo Tuomainen.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki arvioi, että tiloilla tarvitaan Suomessa tänäkin vuonna 15 000–18 000 kausityöntekijää.