Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nokianvirtaan on tulossa kelluvia asuntoja – "Tutkimme voisiko sivuvirrassa olla laajempi kelluva kylä"

Hanke: Tehdassaaren edustalle rakennetaan ensimmäistä kelluvaa vapaa-ajan asuntoa ja tavoite on tehdä kelluva kylä.

Nokian Tehdassaaren kiinteistöt omistava, rakentamisen kiertotalousratkaisuihin erikoistunut Cireco Finland Oy tuo saaren yhteyteen kelluvan vapaa-ajan asunnon tai asuntoja.

Nokianvirran sivuvirrassa Tehdassaaren kohdalla on jo parhaillaan rakenteilla ensimmäinen kelluva vapaa-ajan asunto, josta Cireco käyttää nimeä Cetacean.

– Toivon mukaan saamme sen aikaisin keväällä käyttövalmiiksi. Samalla käymme Nokian kaupungin kanssa läpi viranomaisasioita. Tutkimme voisiko sivuvirrassa olla laajempi kelluva kylä, Cireco Finlandin hallituksen puheenjohtaja Perttu Ketola kertoo.

Millaisesta rakennelmasta on sitten kyse? Tämän jutun havainnekuva kertoo paljon ja niin kertoo myös lause ”enemmän kuin sauna ja parempi kuin mökki”, jota Cireco on käyttänyt sosiaalisessa mediassa.

– Kelluvaan vapaa-ajan asuntomme tuottaa oman energiansa aurinkopaneeleilla. Ensimmäisessä asunnossa on melko askeettinen varustelu. Siinä voi esimerkiksi keittää kahvia ja valmistaa ruokaa pienellä keittolevyllä, mutta emme vielä rakenna sellaista tuotetta, jossa voi katsella jättimäistä taulutelevisiota, Perttu Ketola määrittelee.

Cetaceanin rakentamiseen etsitään materiaaleja rakennetusta ympäristöstä. Kyseessä on urban mining -menetelmä, jossa hyödynnetään uudelleen materiaaleja esimerkiksi rakennuksista, joille ei ole enää käyttöä, mutta ne sisältävät käypää rakennusmateriaalia.

Kelluva rakenne vähentää Ketolan mukaan rakentamisen päästöjä merkittävästi.

– Jos rakennat vapaa-ajan asunnon vaikkapa tontille, joka on keskellä metsää eikä sinne johda tietä, niin siitä tulee valtava päästömäärä mökin rakentamisen lisäksi, Ketola muistuttaa.

– Cireco Finland on kiertotalousyhtiö, joka pyrkii kaikessa tekemisessään edistämään kestävän kehityksen toteutumista. Uskon tällaisen tuotteen tulemisen markkinoille inspiroivan muitakin lisäämään ekologista rakentamista, hän lisää.

Joulukuussa perustettu Cireco Finlandin tytäryhtiö Kulttuurikeskus Tehdassaari organisoi Tehdassaaren alueen tapahtumatuotantoa kulttuurin eri osa-alueilla.

Ensimmäinen projekti on kesäteatterinäytelmä Vannomatta paras, jonka ensi-ilta on 8. kesäkuuta Tehdassaaressa. Musiikkikomedian käsikirjoittaa ja ohjaa Heikki Vihinen.

Rooleissa ovat Jari Salmi, Piia Koriseva, Sari Hellstén, Teemu Koskinen ja Ari Kankaanpää.

Kesäteatterilla on 504-paikkainen siirreltävä katsomo.

Cireco tarjoaa toimitilaa entisestä Nokian pääkonttorista ja tehdasrakennuksesta voi vuokrata toimisto-, kokous- tai juhlatilan. Puusepänverstaassa on vuokrattava juhlatila. Rakennuksessa toimii myös kahvila viime kesän tapaan.

– Olemme löytäneet fine dining -ravintolalle hyvän paikan Upofloorin entisestä tehdaskiinteistöstä. Vanhaan teolliseen toimitilaan on työlästä ja kallista rakentaa ravintola. Se saattaa tulla käyttöön aikaisintaan 2023, Perttu Ketola laskeskelee.