Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Tiedämmekö, mitä niille kuuluu tai tarvitsevatko ne meidän apuamme?" – Tiesitkö, että tämäkin on lähisukulaisesi? Vapriikki tutustuttaa ensi viikolla

Apinat valtaavat Vapriikin ensi viikolla.

Apinat – kädellisten tarina -näyttely tuo Vapriikkiin apinoita, puoliapinoita, ihmisapinoita, makeja, korvamakeja, loreja ja kummittelijoita helmikuun 25. päivä alkaen.

Esillä on yli 60 kädellistä sukulaistamme Suomen tähän asti suurimmassa apinoista kertovassa näyttelyssä.

Kaikki näyttelyn apinat ovat aitoja luonnontieteellisiä näytteitä, ja ne tulevat Vapriikkiin Skotlannin kansallismuseosta. Museo on koonnut näyttelyn luontoa kunnioittaen yksilöistä, jotka ovat eläneet elämänsä eläintarhoissa. Nyt ne osallistuvat apinalajiston suojeluun ja elinympäristöjen säilyttämiseen.

Näyttelytilaan on luotu valaistuksen, maisemien ja latvuksessa kirkuvien apinoiden äänien avulla aidon viidakon tuntu. Apinat kohdataan niiden luonnollisen elinympäristön keskellä, missä ne ruokailevat, ääntelevät ja välillä myös piiloutuvat, kuten luonnossakin.

Samalla tutustutaan apinoiden evoluutioon viimeisen 60 miljoonan vuoden aikana ja siihen, kuinka apinat ovat sopeutuneet elämään maapallon eri mantereilla. Kävijä pääsee hauskalla tavalla vertailemaan esimerkiksi sukulaistemme viestintää, yhteisörakenteita ja muita elintapoja omiimme.

– Me kaikki olemme kädellisiä, mutta kuinka moni tietää, että olemme yksi yli 500 kädellislajista. Tunnemmeko juuri lainkaan omia juuriamme, tai lähisukulaisiamme? Tiedämmekö, mitä niille kuuluu tai tarvitsevatko ne meidän apuamme? kysyy museoamanuenssi Tomi Kumpulainen Tampereen luonnontieteellisestä museosta Vapriikin tiedotteessa.

Näyttelyn monipuolisen kerronnan ja viidakkomaisemien keskellä voi myös harjoitella omia apinamaisia taitoja, kuten päättelyä, matkimista ja kiipeilyä.