Liikunta: Hiihtokouluttaja suosittelee harrastajille malttia talven ensimmäisille hiihtokilometreille.
Koulunkäyntiavustajana ja rumpalina tuttu, Kangasalla asuva Kari Luomaharju koki hiihtoladulla odottamattomia hetkiä tammikuun alkupuoliskolla. Luomaharju lähti niin innokkaasti hiihtämään, että onnistui kaatumaan heti tutun reittinsä alkupuoliskolla ja tietysti suoraan vasemman kätensä päälle.
– Klassisesti alamäessä turvalleen ja suoraan käden päälle.
Käteen sattui, mutta sisu kasvoi.
– Tilannehan jatkui vielä sillä tavalla, että koska kaatuminen tapahtui heti lenkin alussa eli aika lailla 200 metriä lähdöstä. Kuten arvata saattaa, se oli reitin ihan ensimmäinen alamäki. Jatkoin lenkkiä vielä neljä kilometriä kipeällä kädellä, koska harmitti niin paljon se kaatuminen, Luomaharju muistelee.
Käsi kuvattiin sittemmin lääkärissä eikä onneksi mitään ollut mennyt rikki. Kipeä se kuitenkin oli hyvän aikaa.
– Jo muutama päivä kaatumisen jälkeen teki niin kovasti mieli ladulle, että jätin toisen sauvan kotiin ja lähdin hiihtämään luisteluhiihtolenkkejä sauva ainoastaan terveessä kädessä. Nyt olen jo aloittanut lyhyempiä hiihtolenkkejä kahdella sauvalla ja käsi alkaa kestää. Rumpujen lyömistä en ole vielä päässyt jatkamaan. Taitaa olla ensimmäinen kerta kahteen vuosikymmeneen kun olen ollut kuukauden soittamatta, Luomaharju sanoo.
Tampereen Pyrinnössä eri-ikäisille ihmisille ja eri kokemustason liikkujille hiihto-opetusta vuosien ajan järjestänyt Pasi Rajala sanoo, että Luomaharjun kaltaiset esimerkit eivät ole olleet kuluneen talven aikana harvinaisia – toki eivät myöskään valtavan yleisiäkään.
– Välillinen on varmasti hyvä adjektiivi. Pyrintö järjestää myös aikuisten hiihtokoulua, johon tulijoista iso osa toivoo heti että opetellaanhan siinä miten mäkiä lasketaan? Monille on iso rajoittava tekijä hiihtämiseen se, ettei uskalleta laskea mäkeä.
Kun korona-aika on tehnyt omat haasteensa sisäliikuntaan, ihmiset ovat lumisten talvien ansiosta lähteneet ennakkoluulottomasti ulkoliikuntaan.
– Kun on talven ensimmäisten lenkkien aika, voi olla virtaa koneessa. Toki ei enää minun iässäni, ja varmaan se on enemmänkin persoonakysymys, Rajala kuvailee.
Rajala suosittelee hiihdosta innostuneille myös tekniikkaharjoittelua, ja muutenkin kuin ainoastaan viran puolesta.
– Tärkein ja vaikein asia hiihtämisessä on se, että osaa liukua yhdellä suksella. Sauvoitta hiihtäminen kehittää tekniikkaa nopeasti, myös perinteisellä hiihdettäessä. Sitten kannattaa hiihtää sellaisia maastoja, joissa ei ole laskuja. Tampereellakin on paljon latureittejä jotka ovat varsin helppoja, esimerkiksi Niihamasta Atalaan vievä latu, hän sanoo.
– Laskemaan oppii laskemalla. Kannattaa aloittaa pienestä mäestä ja kun se sujuu, sitten isompaan. Pientä mäkeä voi laskea vaikka useamman kerran yhteen putkeen. Kun laittaa takapuolta hieman alas ja polvia koukkuun, tasapaino pysyy paremmin, Rajala ohjeistaa.