Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kalevaan Suomen suurin kaupunkiniitty, esitetään viidestä puolueesta – "Kaupunkiniitty osoittaisi myös sen, että luonnon monimuotoisuus otetaan Tampereella tosissaan"

Kalevaan ehdotetetaan Suomen suurimman kaupunkikedon perustamista.

Valtuutetut Jaakko Stenhäll (vihr.), Milka Hanhela (vas.), Jouni Markkanen (kok.), Jouni Ovaska (kesk.) ja Inna Rokosa (sd.) jättämässä maanantainakaupunginvaltuustossa valtuustoaloitteen Kalevanniityn perustamisesta Liisanpuistoon Kalevan kirkon edustalla olevalle nurmikkoalueelle.

– Kahden ratikkalinjan välissä sijaitseva keskeinen kohde olisi näyttävä ja kiinnostava kaupunkiketo. Laaja ja keskeisellä paikalla sijaitseva kaupunkiniitty osoittaisi myös sen, että luonnon monimuotoisuus otetaan Tampereella tosissaan, toteaa aloitetta valmistellut Stenhäll.

Aloitteen mukaan laaja Kalevanniitty vahvistaisi Kalevan kaupunginosan identiteettiä ja vanhojen kulttuurikasvien kautta muistuttaisi alueen kulttuurihistoriasta, kuten vaikkapa venäläisten kasarmien ajasta Kalevassa.

Aloitteessa todetaan myös, että Kalevan ja koko kantakaupungin täydentyessä kaupunkikedolle on myös todellinen tarve. Lisääntyneen rakentamisen vastapainona tarvitaan paitsi lähiluonnon virkistysmahdollisuuksia kaupunkilaisille, myös tilaa luonnon monimuotoisuudelle säilyä ja kukoistaa.

Niille alueille, joilla kaupunkilaiset nykyäänkin viettävät aikaa muun muassa kirjaa lukien tai eväitä syöden, voitaisiin aloitteen mukaan edelleen jättää nurmikkoa.

– Kansainvälisiä tunnettuja niittyjä ja lippulaivakohteita ovat New Yorkin High Linen niityt ja Lontoon Olympic Parkin niityt. Tampereella olisi mahdollista toteuttaa biodiversiteetin vaalimisen näyttävä lippulaivakohde, joka voisi saada kansanvälistäkin huomiota, todetaan aloitteessa.

Aloitteen tekijät visioivat, että kaupunkilaiset on mahdollista osallistaa niityn perustamiseen ja hoitoon. Perustamisvaiheessa kaupunkilaiset voivat osallistua siemenien kylvämiseen ja taimien istuttamiseen. Loppukesästä alueella voisi järjestää suuren tapahtuman, jossa kaupunkilaiset niittävät alueen perinteiseen tapaan viikatteilla.

Kalevanharjulla ja sen läheisillä rata-alueilla kasvavat mm. ukontulikukka, neidonkieli, metsänätkelmä, mäkitervakko, nuokkukohokki, pölkkyruoho, ketokaunokki, keltasauramo, päivänkakkara, keltamaite, jänönapila, kelta-apila, isomaksaruoho, keltamaksaruoho, kissankäpälä ja purtojuuri.